Nieuws

RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois | Terugblik op onze Nieuwjaarsdrink 2017

Op maandag 16 januari 2017 organiseerden RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois voor de vierde keer samen hun jaarlijkse nieuwjaarsdrink in de Ancienne Belgique. 

We konden rekenen op een grote opkomst van 500 personen, waarvoor dank! 

De plenaire sessie werd ingezet met een onverwacht audiofragment dat we maakten in samenwerking met Bruxelles Nous Appartient - Brussel Behoort Ons Toe. Na heel wat geluidsfragmenten uit onze hoofdstad, verwelkomden onze stemmen alle aanwezigen in de zaal. Op deze manier wilden we onze netwerken dematerialiseren en duidelijk maken dat het netwerk veel groter is dan de medewerkers van elke partnerorganisatie. Onze organisatie's bestaan dankzij (en voor) alle mensen die in de culturele sector werken en kunnen ook enkel dankzij jullie tot stand komen. 

Na deze introductie, wilden we eerst en vooral de kunstenaars even aan het woord laten; de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars creëerde een ludieke artistieke interventie speciaal voor onze drink. 

Uiteindelijk namen Hadja Lahbib (RTBF) en Liesbeth Bernolet (BRUZZ) plaats op het podium voor een debat met onze cultuurministers. De aanwezige ministers waren Sven Gatz, Alda Greoli, Pascal Smet, Rudi Vervoort en Rachid Madrane. Onze moderatrices ondervroegen hen over de samenwerkingsprojecten op vlak van cultuur en de plannen voor het toekomstige jaar. 

Enkele thema's die tijdens het debat aan bod kwamen: 

  • Een gezamelijke cultuurcommunicatie voor Brussel
  • Het themajaar 2017 rond diversiteit 'Mixcity'
  • De monitoring van de culturele infrastructuur
  • Het Cultureel Samenwerkingsakkoord Cultuur-Culture
  • De Interministeriële Conferentie's
  • De tentoonstelling 'Indiscipline' in Parijs
  • Enkele toekomstige thema's zoals het themajaar van 2018 rond hedendaagse kunst, de kandidatuur van Brussel als culturele hoofdstad van Europa voor 2030, ... 

Na deze plenaire sessie werd iedereen uitgenodigd om in de Agora van de Ancienne Belgique samen een glaasje te drinken...


Bruzz was ook ter plekke en maakte een kort filmpje van de drink (vanaf 8"):  http://www.bruzz.be/nl/video/bruzz-24-maandag-16-januari 

Alvast bedankt aan alle partners, de AB, BNA-BBOT, KAK en alle aanwezigen om erbij te zijn! Maak er een schitterend jaar van.

Artistieke & culturele sector

Nieuws

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Herinner je je nog het voorstel 27 uit het Cultuurplan voor Brussel (2009): "De cultuursector pleit er ook voor dat die organisatie (die zich met cultuurmarketing bezighoudt, nvdr) de krachten die verschillende overheden totnogtoe voor meerdere soortgelijke communicatiekanalen, inzetten, bundelt in - één enkel agenda-magazine, gratis en meertalig, [...] en - één enkele agenda-site (cultuur- en vrijetijdssite) meertalig, met een redactionele insteek en o.m. profiling-faciliteiten en mailservices." Wel, sinds 17 april, staan we een grote stap dichter bij de realisatie van dit voorstel want 5 ministers stemden ermee in om gezamenlijk een jaarlijks budget van € 200.000 vrij te maken ter ontwikkeling van een gezamenlijke, meertalige cultuurcommunicatiestrategie voor Brussel !
Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Samenwerking
Nieuws

ENGAGEMENT, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector

Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Visit.brussels Awards : de negen winnaars zijn bekend

Negen culturele en toeristische initiatieven uit Brussel die hun stempel drukten op 2017 zijn op donderdag 29 maart tijdens de visit.brussels Award Ceremony & Networking Night gehuldigd. Na de publieksstemming bekroonde de jury van professionals uit de toeristische sector de projecten die in hun domein hebben meegewerkt aan de internationale uitstraling van Brussel in 2017.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling Toerisme
Nieuws

KANAL - Centre Pompidou | NOA/EM2N/SERGISON BATES winnen de internationale architectuurwedstrijd

Het bouwkundig project van architectenbureau’s noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) is unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL - Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’
Citroën Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling
Nieuws

Spots.brussels : de Brusselse gids van culturele zalen en podia !

Kleine herinnering: in voorstel 11 van het Cultuurplan voor Brussel (2009), werd gevraagd een databank te ontwikkelen van alle culturele infrastructuur in Brussel. En dit voorstel werd werkelijkheid met de lancering van spots.brussels ! Het project is een samenwerking van perspective.brussels, visit.brussels en agenda.brussels en ook RAB/BKO en de leden werden nauw betrokken.
Cultuurplan Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling