Nieuws

Pers | De Morgen en brusselsnieuws over de impact van de aanslagen op de Brusselse cultuursector

Net zoals de toeristische sector en de horeca, lijdt de Brusselse cultuursector zwaar onder de gevolgen van de aanslagen. De Morgen bevroeg verschillende culturele spelers en RAB /BKO over de impact van de gebeurtenissen op hun werking. 



Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is met zijn dinosaurussen hét uitgesproken museum voor een schoolbezoek. 25 klassen stonden ingepland op de laatste schooldag voor de Paasvakantie, maar door de aanslagen die drie dagen eerder plaatsvonden, belden 24 scholen af. Hoewel verschillende huizen wel annulaties en lagere bezoekersaantallen noteerden, merken ze op dat de huidige situatie veel beter meevalt dan de lockdown in november. Theaterzalen voelen niet zoveel verschil in opkomst en heel wat zalen zitten vol. De huizen konden hun deuren snel na de aanslagen terug openen en zien dat de bezoekersaantallen opnieuw stijgen.


Het zijn vooral de Brusselse concertzalen die zwaar te kampen hebben met een lage ticketverkoop, annulaties en verplaatsingen van data. "Na de aanslagen verkochten we amper een derde van een normale week, de laatste dagen is dat ongeveer de helft", laat de Botanique weten. Ook de AB heeft het moeilijk. "De aanslagen komen bovenop de miserie van de tunnels", zegt directeur Dirk de Clippelair. "70 percent van ons publiek komt van buiten het Brussels Gewest, zij hebben het idee dat je hier nog amper geraakt. De skinheads en het politiek gekibbel helpt de zaak evenmin vooruit."

Uit enkele bevragingen merkten ook RAB en BKO dat hoe verder de bezoekers van Brussel wonen, hoe meer angst er is.  Het zijn vooral de extra veiligheidsmaatregelen die de culturele instellingen duur kosten. Veel huizen hebben extra bewakers in dienst genomen omdat er van de politie geen antwoord kwam. Besparen op de veiligheid is nu zeker geen optie, aangezien het publiek extra maatregelen verwacht. De exacte financiële impact is voor meeste huizen zeer moeilijk om in te schatten, aangezien ze niet weten tot wanneer er een effect voelbaar zal zijn. Ondertussen blijft ook Minister van Cultuur Sven Gatz afwachten en komt er nog geen concreet voorstel van zijn kabinet. [UPDATE 11/04] Ook brusselsnieuws.be publiceerde een artikel over hetzelfde onderwerp Verschillende cultuurhuizen voelden zich in de week van de aanslagen gedwongen om verschillende voorstellingen te annuleren, maar waren de week erna opnieuw open. Hoewel de week van de Paasvakantie meestal veel rustiger is, zaten de zalen van de KVS en Kaaitheater goed vol tijdens hun internationale voorstellingen.  Het zijn vooral de concertzalen die het zwaarst getroffen werden. Dit kan verklaard worden door het feit dat een groot deel concertgangers van buiten Brussel komt en deze meer angst hebben dan de Brusselaars zelf. “Perceptie speelt daarin een grote rol. Mensen van buiten Brussel denken dat je enkel in een kogelvrij vest door de Anspachlaan kan lopen. Daar zijn de media ook verantwoordelijk voor. Als je in de stad woont weet je dat je je moeilijk in je huis kan opsluiten. Wij weten dat het leven doorgaat, ook na de aanslagen, en dat Brussel dezelfde stad is als vijf jaar geleden en als over vijf jaar.” (Tom Bonte, Beursschouwburg) Verder stelt ook brusselsnieuws vast dat de impact van deze aanslagen minder negatieve invloed hadden op de werking van de culturele spelers dan de lockdown in november. 



Plus d'info ici >>>

Toerisme