Nieuws

Pers | Jubelpark : het nieuwe Brusselse Louvre?

In "12 idées pour s'en sortir" van L'Echo gaan journalisten en experten op zoek naar mogelijke oplossingen voor de problemen in dit land. Eén van de voorstellen is om de verschillende collecties van alle federale musea samen te brengen, en een soort Brussels Louvre op te zetten in de site van het Jubelpark. Dit zou op lange termijn een belangrijke investering zijn voor cultuur en tourisme. 

Veel mensen zouden dit voorstel tegenspreken. Er is immers al te weinig geld voor musea, de lijst van musea in Brussel is niet bij te houden en de meeste musea hebben moeite om hun deuren open te houden. Dit idee ziet kunst en cultuur echter niet als een kost, maar als een investering in de toekomst, in kennis en daarbovenop ook als een financiele investering. De site van het Jubelpark is 80.000 m2 groot, waar momenteel de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Oorlogsmuseum, Autoworld, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zetelen. 


Met 210.000 m2 waarvan 60.600 m2 aan tentoonstellingsruimte, is het Louvre het grootste museum ter wereld dat ook het meest bezoekt wordt. Niet alleen genereert het museum heel wat inkomsten, het stelt ook meer dan 2070 mensen te werk. Volgens een onderzoek dat in 2009 door Sorbonne werd uitgevoerd, zou het museum 10 maal meer opbrengen dan het aan de Franse Staat kost.  

Hoewel een nieuw museum wat tijd en energie zal vragen, is het misschien een uitgesproken manier om eindelijk het versnipperd beleid rond cultuur samen rond een tafel te brengen en een mooi gezamelijk project op te zetten dat de culturele rijkdom van dit land doet heropleven. 

Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling