Nieuws

Pers | Brusselse theatercafés krijgen extra subsidies

De Brussels theatercafés hebben het steeds moeilijk om te overleven met de weinige subsidies die ze krijgen. Om de theatercafés een steuntje in de rug te geven, maakt Fadila Lanaan (PS) nu 50.000 euro vrij

Brussel kent 16 erkende theatercafés, waaronder La Samaritaine, L’Os à Moelle en The Music Village, ZoARt Music, Les Lundis D'Hortense, ... Veel van deze plaatsen zijn gereputeerd voor hun vernieuwende programmatie en het steunen van jong opkomend talent. Toch dreigen heel wat theatercafés hun deuren te sluiten door financiele problemen. De meeste krijgen zeer weinig structurele steun van COCOF. Zo krijgt bijvoorbeeld L'Os à Moelle in Schaerbeek amper 5000 euro structurele subsidie. De organisatie moest enkele maanden geleden haar publiek oproepen om donaties te schenken, omdat ze bijna 30.000 in het rood stond. Fadila Lanaan beslist nu om iets te doen aan deze crisis; ze maakt 50.000 euro extra budget vrij voor het volgende seizoen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidies, moeten theatercafés jonge artiesten opnemen en promoten via hun  programmatie. 

Daarnaast organiseert visit.brussels in samenwerking met de theatercafés van 9 tot 12 november2016 een weekend met een promotiecampagne en een speciale programmatie in alle erkende zalen.  

BRONNEN: 

"Extra subsidies voor Brusselse theatercafés", bruzz.be, 21/06/16
Lhuillier, "Les cafés-théâtres respirent", lesoir.be, 21/06/16

Beleid Toerisme

Nieuws

MuseumPASSmusées | Eerste Belgische museumpas schiet uit de startblokken met 6.000 exclusieve passen

Met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België. Vanaf september is het eindelijk mogelijk. Om dat in de verf te zetten, start museumPASSmusées met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars. Goed voor één jaar lang gratis museumbezoek ! De musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië presenteren zich met dit project samen op één kaart met de steun van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 
Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking
Nieuws

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Herinner je je nog het voorstel 27 uit het Cultuurplan voor Brussel (2009): "De cultuursector pleit er ook voor dat die organisatie (die zich met cultuurmarketing bezighoudt, nvdr) de krachten die verschillende overheden totnogtoe voor meerdere soortgelijke communicatiekanalen, inzetten, bundelt in - één enkel agenda-magazine, gratis en meertalig, [...] en - één enkele agenda-site (cultuur- en vrijetijdssite) meertalig, met een redactionele insteek en o.m. profiling-faciliteiten en mailservices." Wel, sinds 17 april, staan we een grote stap dichter bij de realisatie van dit voorstel want 5 ministers stemden ermee in om gezamenlijk een jaarlijks budget van € 200.000 vrij te maken ter ontwikkeling van een gezamenlijke, meertalige cultuurcommunicatiestrategie voor Brussel !
Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Samenwerking
Nieuws

ENGAGEMENT, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector

Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Visit.brussels Awards : de negen winnaars zijn bekend

Negen culturele en toeristische initiatieven uit Brussel die hun stempel drukten op 2017 zijn op donderdag 29 maart tijdens de visit.brussels Award Ceremony & Networking Night gehuldigd. Na de publieksstemming bekroonde de jury van professionals uit de toeristische sector de projecten die in hun domein hebben meegewerkt aan de internationale uitstraling van Brussel in 2017.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling Toerisme