Nieuws

Over Kaaitheater en Rosas

In een open brief op Rekto:Verso uitte Kaaitheater-dramaturge Esther Severi haar bezorgdheid over een mogelijke fusie tussen haar theater en het dansgezelschap Rosas. Zowel Rosas als de Raad van Bestuur van Kaaitheater noemt de conclusies van Severi te voorbarig.

De raad van bestuur van Kaaitheater bevestigt dat het via gesprekken met Rosas onderzocht heeft of zij hun samenwerking kunnen versterken. Die gesprekken zijn gepauzeerd omdat Kaaitheater eerst op zoek gaat naar een nieuwe algemeen en artistiek coördinator.

‘Eerst willen we een nieuwe algemeen en artistiek coördinator aanwerven bij Kaaitheater. Het is dan aan die persoon om in alle vrijheid de verdere artistieke koers van het Kaaitheater vorm te geven, niet aan de raad van bestuur.’

- Bénédicte Lobelle

De aanleiding voor de open brief van Esther Severi was het interview dat Anne Teresa De Keersmaeker afgelopen weekend aan De Standaard gaf. Daarin vermeldde zij haar contacten met de raad van bestuur van Kaaitheater. Severi vreest echter dat die samenwerking op een fusie zal uitdraaien en uitte haar bezorgdheid over de manier waarop deze informatie (niet) gedeeld wordt met de werknemers van Kaaitheater. Op die vrees reageerden de communicatieverantwoordelijken van Rosas en P.A.R.T.S. Er is geen ‘Plan Rosas Kaaitheater’, schrijven zij in een reactie op de open brief in Rekto:Verso.

‘De centrale gedachte was en is: kan Anne Teresa De Keersmaeker een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de hedendaagse dans in Brussel, ten bate van toekomstige generaties? Ons stond/staat voor ogen: het samen rond de tafel brengen van autonome, en autonoom blijvende instellingen, werkzaam binnen een breed veld van functies in de hedendaagse dans.’

- Luk Van den bosch en Theo Van Rompay

In hun reactie wijzen Van den bosch en Van Rompay erop dat er eerst en vooral een gesprek nodig is met Esther Severi en vermelden ze dat Rosas ondertussen al een uitnodiging verzond. 


Persoverzicht

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Nieuws

#5 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Een nieuw seizoen! Ondanks de maatregelen om de huidige gezondheidscrisis te beperken doet de kunsten- en cultuursector haar best om opnieuw op gang te komen. In deze uitzonderlijke omstandigheden blijft RAB/BKO informatie verzamelen en verspreiden, over de taalgrens heen. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de steunmaatregelen op de verschillende bestuursniveau's alsook persartikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Covid-19
Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19