Nieuws

Over Kaaitheater en Rosas

In een open brief op Rekto:Verso uitte Kaaitheater-dramaturge Esther Severi haar bezorgdheid over een mogelijke fusie tussen haar theater en het dansgezelschap Rosas. Zowel Rosas als de Raad van Bestuur van Kaaitheater noemt de conclusies van Severi te voorbarig.

De raad van bestuur van Kaaitheater bevestigt dat het via gesprekken met Rosas onderzocht heeft of zij hun samenwerking kunnen versterken. Die gesprekken zijn gepauzeerd omdat Kaaitheater eerst op zoek gaat naar een nieuwe algemeen en artistiek coördinator.

‘Eerst willen we een nieuwe algemeen en artistiek coördinator aanwerven bij Kaaitheater. Het is dan aan die persoon om in alle vrijheid de verdere artistieke koers van het Kaaitheater vorm te geven, niet aan de raad van bestuur.’

- Bénédicte Lobelle

De aanleiding voor de open brief van Esther Severi was het interview dat Anne Teresa De Keersmaeker afgelopen weekend aan De Standaard gaf. Daarin vermeldde zij haar contacten met de raad van bestuur van Kaaitheater. Severi vreest echter dat die samenwerking op een fusie zal uitdraaien en uitte haar bezorgdheid over de manier waarop deze informatie (niet) gedeeld wordt met de werknemers van Kaaitheater. Op die vrees reageerden de communicatieverantwoordelijken van Rosas en P.A.R.T.S. Er is geen ‘Plan Rosas Kaaitheater’, schrijven zij in een reactie op de open brief in Rekto:Verso.

‘De centrale gedachte was en is: kan Anne Teresa De Keersmaeker een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de hedendaagse dans in Brussel, ten bate van toekomstige generaties? Ons stond/staat voor ogen: het samen rond de tafel brengen van autonome, en autonoom blijvende instellingen, werkzaam binnen een breed veld van functies in de hedendaagse dans.’

- Luk Van den bosch en Theo Van Rompay

In hun reactie wijzen Van den bosch en Van Rompay erop dat er eerst en vooral een gesprek nodig is met Esther Severi en vermelden ze dat Rosas ondertussen al een uitnodiging verzond. 


Persoverzicht

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid