Nieuws

MuseumPASSmusées | Eerste Belgische museumpas schiet uit de startblokken met 6.000 exclusieve passen

Met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België. Vanaf september is het eindelijk mogelijk. Om dat in de verf te zetten, start museumPASSmusées met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars. Goed voor één jaar lang gratis museumbezoek ! De musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië presenteren zich met dit project samen op één kaart met de steun van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 

“In Nederland bestaat de Museumkaart al meer dan dertig jaar en kan die rekenen op meer dan een miljoen gebruikers. In België hopen we ook op zo’n groot succes”, aldus Gatz.

De museumpas biedt een jaar lang gratis toegang tot de vaste collecties van alle deelnemende musea voor een bedrag van 50 euro. Daarnaast kunnen pashouders gratis of met stevige reducties naar tijdelijke tentoonstellingen. De kopers van de eerste 6.000 passen kunnen die al in avant-première gebruiken vanaf juni in een aantal musea die reeds meestappen in het verhaal. Na de lancering in september blijft hun kaart nog een vol jaar geldig.

Zes Belgische kunstenaars hebben een exclusief werk ontworpen voor de museumpas in voorverkoop: Eva Mouton, Rinus Van de Velde, Koen Vanmechelen, Sanam Khatibi, Jacques Charlier en Vincent Glowinski. Van ieder werk zijn er vanaf 16 mei 1.000 passen online te koop in aanloop naar de brede lancering in september. Voor een pas betaal je 50 euro en voor een pas met kwalitatieve poster van het kunstwerk op je gekozen kaart 90 euro. 

“Met een museumpas kan je musea eindelijk bezoeken zoals je zelf helemaal wilt: je gaat binnen, kan even tot rust komen, kan enkele werken bekijken en gaat weer naar buiten. Morgen kan je perfect weer terugkomen, want met de museumpas is de toegang gratis”, vertelt Rinus Van de Velde.

Zowel bij de musea als bij de museumbezoeker is het draagvlak groot. Musea streven naar meer middelen én meer bezoeken. De inkomsten van de museumpas gaan dan ook rechtstreeks naar de musea. Telkens wanneer iemand met de kaart aan de balie van een museum passeert, wordt dit museum vergoed. Op dit moment zijn al meer dan 100 musea gemotiveerd om mee te stappen in het project. Ook onder de Belgische bevolking is het enthousiasme groot. Uit een enquête is gebleken dat wie nu en dan een museum bezoekt, graag bereid is te betalen voor een pas.

Musea in Vlaanderen, Wallonië en in Brussel trekken samen aan de kar voor het project. Dit is uniek in het Belgische landschap. 

“Het opzet van de pas is tweeledig: enerzijds de zichtbaarheid van onze instellingen verhogen en anderzijds de drempel tot cultuur verlagen. Het initiatief, genomen door de hele Belgische museumsector, getuigt niet enkel van een constructieve dynamiek, maar ook van hun voortdurende zorg om de toegang tot ons erfgoed te vergemakkelijken”, aldus Greoli.

Naast het voorbeeld van de Museumkaart in Nederland, die al meer dan dertig jaar bestaat en tot 20% extra bezoekers leidde in de musea, bestaan er in Europa nog andere museumpassen. Deze kunnen telkens rekenen op een grote interesse van het publiek én zorgen voor hogere inkomsten voor de musea. 


Het beheer van de Belgische pas zit bij de cvba museumPASSmusées die is opgericht door vier organisaties: de Brusselse Museumraad, het Vlaams Museumoverleg, ICOM
Belgique-Wallonie-Bruxelles/Musées et Société en Wallonie en publiq vzw.

Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking

Nieuws

SCIVIAS | Voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de muzieksector in de Franse Gemeenschap

Als instellingen van de publieke sector in de Franse Gemeenschap bevestigen de stichtende leden van SCIVIAS het bestaan van impliciete en expliciete discriminatie van vrouwen in onze samenlevingen, met onbetwistbare repercussies in de muzieksector. Er is sprake van een gebrek aan evenwicht in de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in alle lagen van de sector. Er zijn echter weinig statistieken beschikbaar om deze waarnemingen te bevestigen of te documenteren. Het SCIVIAS-project nodigt uit tot concrete actie om dit verschijnsel zichtbaar te maken en op te lossen.
Artistieke & culturele sector Diversiteit