Nieuws

Maggie De Block lanceert "Artist@Work"

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) laat een digitale toepassing voor kunstenaars ontwikkelen, waar ze relevante informatie kunnen vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars kunnen aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren hun opdrachten digitaal bijhouden. 

Het kunstenaarsstatuut is altijd verspreid over verschillende ministeriële bevoegdheden: die van sociale zekerheid en cultuur. Daardoor worstelen kunstenaars vaak met een administratieve rompslomp en kunnen ze moeilijk een financiële zekerheid opbouwen (die hen in staat zou stellen om zich te concentreren op creatie). Op het eerste zicht lijkt het erop dat de applicatie de organisatie van het werk van kunstenaars zal kunnen ophelderen in een omgeving waar nog te vaak onduidelijkheid heerst

De toepassing is vergelijkbaar met de app Student@Work, waarmee studenten kunnen controleren hoeveel uur ze nog kunnen werken als jobstudent. Kunstenaars met een kunstenaarskaart zullen bijvoorbeeld kunnen controleren of ze de 30 dagen per jaar waarin ze belastingvrije betalingen mogen ontvangen via een KVR niet overschrijden. De aanvragen gebeuren vandaag nog op papier maar zullen in de toekomst digitaal kunnen, via Artist@Work. Hetzelfde geldt voor de kunstenaarsvisa.

Maggie De Block definieert het kunstenaarsvisum als een "speciaal statuut waardoor kunstenaars minimale sociale bescherming genieten, zelfs in onzekere tijden waarin ze weinig werk verrichten." Slechts 1.000 kunstenaars hebben momenteel zo'n visum. De bedoeling is om het mainstream te maken, zodat kunstenaars "zich kunnen concentreren op hun belangrijkste taak: creativiteit en creatie," zegt Sven Gatz. Ook de 74 kunstenaars die ervoor kozen om een zelfstandigenstatuut aan te nemen via de Commissie Kunstenaars zullen hun aanvragen binnenkort digitaal kunnen registreren en ook de opvolging daarvan zal toegankelijk zijn via de toepassing.

Vandaag wordt het kunstenaarsstatuut vooral veel gebruikt in de muziekwereld, die de helft (!) van de beroepskunstenaars in België vertegenwoordigt. Daarna volgen de acteurs (27 %), de beeldend kunstenaars (11 %), de audiovisuele kunstenaars (10 %) en uiteindelijk de auteurs (2 %).


Meer lezen [FR]
Quel statut pour les artistes belges et les artistes français? Alexandre Pintiaux, lesoir.be, 06/09/17.

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling

Nieuws

Beëindiging van het bouwproject van het CIRK in Koekelberg

De ploeg van de Espace Catastrophe vernam vorige vrijdag de beslissing van de nieuwe gemeenteraad van Koekelberg, onder leiding van Ahmed Laaouej, om een einde te maken aan het CIRK, Centre International des Arts du Cirque, waarvan de eerste constructiefase normaal gezien in maart zou beginnen. Deze unaniem genomen beslissing maakt een einde aan een proces van lange adem dat van Brussel, vaak gezien als een "internationale hoofdstad van het circus", de referentie wilde maken: een aantrekkingspool in dienst van een volledige sector in volle bloei. Ter herinnering: het was op uitnodiging van de Gemeente Koekelberg, in 2011, dat het plan voor het bouwen van het CIRK er kwam. 
Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur Publiekswerking Stadsontwikkeling
Nieuws

Energie Pack | Gratis energiecoaching voor kleine en middelgrote ondernemingen en de non-profitsector

Als gevolg van de projectoproep "Energie Pack" die in 2017 door Leefmilieu Brussel werd gelanceerd, heeft de Brusselse regering onlangs besloten een subsidie toe te kennen aan 4 laureaten die de ondernemingssector en non-profitsector vertegenwoordigen: het gaat onder meer om BRUXEO, de confederatie die de Brusselse socialprofitondernemingen vertegenwoordigt.
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid
Nieuws

Kunstenpunt | "Do the locomotion": een tool voor duurzame mobiliteit in de kunsten

In het kader van hun onderzoek "(Re)framing the international" ontwikkelde Kunstenpunt "Do the locomotion": een digitale tool om kunstenaars en werknemers in de kunstensector te informeren over internationale treintrajecten. Wist je bijvoorbeeld dat heel wat grote buitenlandse steden met de trein bereikbaar zijn vanuit Brussel-Zuid binnen een tijdsspanne van 6,5 uur? Vermijd het vliegtuig en keep this train a-rollin’!
Artistieke & culturele sector Duurzaamheid