Nieuws

Maggie De Block lanceert "Artist@Work"

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) laat een digitale toepassing voor kunstenaars ontwikkelen, waar ze relevante informatie kunnen vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars kunnen aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren hun opdrachten digitaal bijhouden. 

Het kunstenaarsstatuut is altijd verspreid over verschillende ministeriële bevoegdheden: die van sociale zekerheid en cultuur. Daardoor worstelen kunstenaars vaak met een administratieve rompslomp en kunnen ze moeilijk een financiële zekerheid opbouwen (die hen in staat zou stellen om zich te concentreren op creatie). Op het eerste zicht lijkt het erop dat de applicatie de organisatie van het werk van kunstenaars zal kunnen ophelderen in een omgeving waar nog te vaak onduidelijkheid heerst

De toepassing is vergelijkbaar met de app Student@Work, waarmee studenten kunnen controleren hoeveel uur ze nog kunnen werken als jobstudent. Kunstenaars met een kunstenaarskaart zullen bijvoorbeeld kunnen controleren of ze de 30 dagen per jaar waarin ze belastingvrije betalingen mogen ontvangen via een KVR niet overschrijden. De aanvragen gebeuren vandaag nog op papier maar zullen in de toekomst digitaal kunnen, via Artist@Work. Hetzelfde geldt voor de kunstenaarsvisa.

Maggie De Block definieert het kunstenaarsvisum als een "speciaal statuut waardoor kunstenaars minimale sociale bescherming genieten, zelfs in onzekere tijden waarin ze weinig werk verrichten." Slechts 1.000 kunstenaars hebben momenteel zo'n visum. De bedoeling is om het mainstream te maken, zodat kunstenaars "zich kunnen concentreren op hun belangrijkste taak: creativiteit en creatie," zegt Sven Gatz. Ook de 74 kunstenaars die ervoor kozen om een zelfstandigenstatuut aan te nemen via de Commissie Kunstenaars zullen hun aanvragen binnenkort digitaal kunnen registreren en ook de opvolging daarvan zal toegankelijk zijn via de toepassing.

Vandaag wordt het kunstenaarsstatuut vooral veel gebruikt in de muziekwereld, die de helft (!) van de beroepskunstenaars in België vertegenwoordigt. Daarna volgen de acteurs (27 %), de beeldend kunstenaars (11 %), de audiovisuele kunstenaars (10 %) en uiteindelijk de auteurs (2 %).


Meer lezen [FR]
Quel statut pour les artistes belges et les artistes français? Alexandre Pintiaux, lesoir.be, 06/09/17.

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid