Nieuws

Maggie De Block lanceert "Artist@Work"

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) laat een digitale toepassing voor kunstenaars ontwikkelen, waar ze relevante informatie kunnen vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars kunnen aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren hun opdrachten digitaal bijhouden. 

Het kunstenaarsstatuut is altijd verspreid over verschillende ministeriële bevoegdheden: die van sociale zekerheid en cultuur. Daardoor worstelen kunstenaars vaak met een administratieve rompslomp en kunnen ze moeilijk een financiële zekerheid opbouwen (die hen in staat zou stellen om zich te concentreren op creatie). Op het eerste zicht lijkt het erop dat de applicatie de organisatie van het werk van kunstenaars zal kunnen ophelderen in een omgeving waar nog te vaak onduidelijkheid heerst

De toepassing is vergelijkbaar met de app Student@Work, waarmee studenten kunnen controleren hoeveel uur ze nog kunnen werken als jobstudent. Kunstenaars met een kunstenaarskaart zullen bijvoorbeeld kunnen controleren of ze de 30 dagen per jaar waarin ze belastingvrije betalingen mogen ontvangen via een KVR niet overschrijden. De aanvragen gebeuren vandaag nog op papier maar zullen in de toekomst digitaal kunnen, via Artist@Work. Hetzelfde geldt voor de kunstenaarsvisa.

Maggie De Block definieert het kunstenaarsvisum als een "speciaal statuut waardoor kunstenaars minimale sociale bescherming genieten, zelfs in onzekere tijden waarin ze weinig werk verrichten." Slechts 1.000 kunstenaars hebben momenteel zo'n visum. De bedoeling is om het mainstream te maken, zodat kunstenaars "zich kunnen concentreren op hun belangrijkste taak: creativiteit en creatie," zegt Sven Gatz. Ook de 74 kunstenaars die ervoor kozen om een zelfstandigenstatuut aan te nemen via de Commissie Kunstenaars zullen hun aanvragen binnenkort digitaal kunnen registreren en ook de opvolging daarvan zal toegankelijk zijn via de toepassing.

Vandaag wordt het kunstenaarsstatuut vooral veel gebruikt in de muziekwereld, die de helft (!) van de beroepskunstenaars in België vertegenwoordigt. Daarna volgen de acteurs (27 %), de beeldend kunstenaars (11 %), de audiovisuele kunstenaars (10 %) en uiteindelijk de auteurs (2 %).


Meer lezen [FR]
Quel statut pour les artistes belges et les artistes français? Alexandre Pintiaux, lesoir.be, 06/09/17.

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling