Nieuws

Maggie De Block lanceert "Artist@Work"

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) laat een digitale toepassing voor kunstenaars ontwikkelen, waar ze relevante informatie kunnen vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars kunnen aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren hun opdrachten digitaal bijhouden. 

Het kunstenaarsstatuut is altijd verspreid over verschillende ministeriële bevoegdheden: die van sociale zekerheid en cultuur. Daardoor worstelen kunstenaars vaak met een administratieve rompslomp en kunnen ze moeilijk een financiële zekerheid opbouwen (die hen in staat zou stellen om zich te concentreren op creatie). Op het eerste zicht lijkt het erop dat de applicatie de organisatie van het werk van kunstenaars zal kunnen ophelderen in een omgeving waar nog te vaak onduidelijkheid heerst

De toepassing is vergelijkbaar met de app Student@Work, waarmee studenten kunnen controleren hoeveel uur ze nog kunnen werken als jobstudent. Kunstenaars met een kunstenaarskaart zullen bijvoorbeeld kunnen controleren of ze de 30 dagen per jaar waarin ze belastingvrije betalingen mogen ontvangen via een KVR niet overschrijden. De aanvragen gebeuren vandaag nog op papier maar zullen in de toekomst digitaal kunnen, via Artist@Work. Hetzelfde geldt voor de kunstenaarsvisa.

Maggie De Block definieert het kunstenaarsvisum als een "speciaal statuut waardoor kunstenaars minimale sociale bescherming genieten, zelfs in onzekere tijden waarin ze weinig werk verrichten." Slechts 1.000 kunstenaars hebben momenteel zo'n visum. De bedoeling is om het mainstream te maken, zodat kunstenaars "zich kunnen concentreren op hun belangrijkste taak: creativiteit en creatie," zegt Sven Gatz. Ook de 74 kunstenaars die ervoor kozen om een zelfstandigenstatuut aan te nemen via de Commissie Kunstenaars zullen hun aanvragen binnenkort digitaal kunnen registreren en ook de opvolging daarvan zal toegankelijk zijn via de toepassing.

Vandaag wordt het kunstenaarsstatuut vooral veel gebruikt in de muziekwereld, die de helft (!) van de beroepskunstenaars in België vertegenwoordigt. Daarna volgen de acteurs (27 %), de beeldend kunstenaars (11 %), de audiovisuele kunstenaars (10 %) en uiteindelijk de auteurs (2 %).


Meer lezen [FR]
Quel statut pour les artistes belges et les artistes français? Alexandre Pintiaux, lesoir.be, 06/09/17.

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling

Nieuws

United Stages: de cultuursector verenigt zich voor de vluchtelingen | RAB/BKO ondertekent het charter

Het jaar 2017 begon met een oproep voor de hele culturele sector om de verschrikkingen van de oorlog in Syrië en de toestroom van migranten aan te pakken, de eerste slachtoffers van een onmenselijk opvangbeleid. Om luid en klaar onze steun uit te spreken voor bedreigde burgers overal ter wereld, slachtoffers van geweld of van elke andere vorm van bedreiging, willen we als culturele wereld onze artistieke krachten bundelen en via onze verenigingen en ons publiek acties op touw zetten die echt iets kunnen veranderen. Een grote groep culturele spelers is dan ook meerdere keren samengekomen en vanuit hun verlangen om zich te verenigen en te engageren werd een label geboren: "United Stages". RAB/BKO is er trots op aan te kondigen dat het ondertekenaar van het handvest is en toetreedt tot het label!
Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking