Nieuws

Het Europees Parlement keurt de hervorming van het auteursrecht goed

De Europarlementariërs keurden dinsdag de Europese hervorming van het auteursrecht goed; met de hervorming wil het Parlement het auteursrecht moderniseren en aan de digitale revolutie aanpassen - de vorige aanpassing dateerde ondertussen al van 2001. 

De langverwachte aanpassing, die veel tegenwind van de grootste Amerikaanse tech-bedrijven ontvangt, heeft als doel om de pers en de kunstenaars recht te geven op een deel van de inkomsten van de verspreiding op het internet van hun producten. Hieronder vindt u een niet-uitputtend persoverzicht over dit thema.

Voorstanders van de hervorming wijzen erop dat de grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google en Facebook, gedwongen worden om de reclame-inkomsten die zij met hun platformen opstrijken op een correctere manier te delen met muzikanten, filmmakers, fotografen, redacteurs, journaliseten enz.

De lidstaten (die nog een definitieve goedkeuring moeten geven) zullen na de publicatie twee jaar krijgen om de tekst in hun nationale wetgeving te implementeren. De tekst gaat dus pas in 2021 van kracht - met een interpretatiemarge voor de afzonderlijke landen van de EU.

De hervorming kreeg 348 stemmen voor, 274 tegen en 36 onthoudingen.


Persoverzicht:

Franstalig persoverzicht:

Artistieke & culturele sector Economie Europa

Nieuws

RAB/BKO | Creatief met CHAOS créatif

"Hoe gaan de culturele organisaties in Brussel om met het institutionele en demografische patchwork?" Dat is de centrale vraag van Creatief met CHAOS créatif, een gloednieuwe publicatie van RAB/BKO. Op basis van een kwalitatief onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2018 onder zestien culturele en artistieke organisaties in Brussel, analyseren Leen De Spiegelaere en Sophie Alexandre de huidige situatie en doen ze een aantal aanbevelingen voor de culturele spelers en het beleid in de toekomst.
Artistieke & culturele sector Beleid
Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector