Nieuws

Het Europees Parlement keurt de hervorming van het auteursrecht goed

De Europarlementariërs keurden dinsdag de Europese hervorming van het auteursrecht goed; met de hervorming wil het Parlement het auteursrecht moderniseren en aan de digitale revolutie aanpassen - de vorige aanpassing dateerde ondertussen al van 2001. 

De langverwachte aanpassing, die veel tegenwind van de grootste Amerikaanse tech-bedrijven ontvangt, heeft als doel om de pers en de kunstenaars recht te geven op een deel van de inkomsten van de verspreiding op het internet van hun producten. Hieronder vindt u een niet-uitputtend persoverzicht over dit thema.

Voorstanders van de hervorming wijzen erop dat de grote Amerikaanse bedrijven, zoals Google en Facebook, gedwongen worden om de reclame-inkomsten die zij met hun platformen opstrijken op een correctere manier te delen met muzikanten, filmmakers, fotografen, redacteurs, journaliseten enz.

De lidstaten (die nog een definitieve goedkeuring moeten geven) zullen na de publicatie twee jaar krijgen om de tekst in hun nationale wetgeving te implementeren. De tekst gaat dus pas in 2021 van kracht - met een interpretatiemarge voor de afzonderlijke landen van de EU.

De hervorming kreeg 348 stemmen voor, 274 tegen en 36 onthoudingen.


Persoverzicht:

Franstalig persoverzicht:

Artistieke & culturele sector Economie Europa