Nieuws

Besparingen Vlaamse regering

Zaterdag 9 november kondigde de Vlaams minister van cultuur en minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat er vanaf 1 januari 2020 zwaar bespaard zal worden op de budgetten voor de kunsten- en cultuursector. Dit artikel wordt, afhankelijk van de verdere ontwikkelingen, regelmatig aangevuld.

Nuttige links

Besparingen

Als de beleidsnota goedgekeurd wordt, gaan de maatregelen al binnen zes weken van start en worden de werkingssubsidies verlaagd met 6%; voor de zeven grote Vlaamse Kunstinstellingen (Ancienne Belgique, Concertgebouw Brugge, Antwerp Symphony Orchestra, deSingel, Kunstencentrum Vooruit, Kunsthuis (Opera Ballet Vlaanderen), Vlaams Omroeporkest en Kamerkoor (Brussels Philharmonic en Vlaams Radio Koor)) is dat 3%. De projectsubsidies daarentegen worden veel zwaarder geraakt: daarop wordt er 60% bespaard, waardoor er volgend jaar in plaats van 8,47 miljoen euro nog maar 3,39 miljoen beschikbaar zal zijn. Op het kabinet van Jambon klinkt het dat het projectenbeleid er niet toe mag "leiden dat de illusie wordt gecreëerd dat dit automatisch leidt tot een structurele subsidie".

Daarnaast raakte ondertussen bekend dat de Vlaamse regering ook fors snijdt in het Vlaams Brusselfonds - een instrument waarmee Vlaanderen in verschillende Brusselse initiatieven investeert. Op dat Fonds bespaart Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) 40%: als het fonds dit jaar nog 6,5 miljoen euro bedroeg, dan vermindert de Vlaamse regering dat bedrag volgend jaar met minstens 2,63 miljoen, staat er in de beleids- en begrotingstoelichting voor het beleidsdomein Brussel.

Ondertussen blijkt dat er vanuit Vlaanderen nog meer bespaard wordt op Brussel. Ook op het geld dat de Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) uit de pot Stedenbeleid krijgt, zal er 6% bespaard worden. Over de volledige legislatuur komt dat neer op een extra besparing van 5,5 miljoen euro.


De kunsten- en cultuursector reageert

In Vlaanderen en in Brussel bleven de reacties vanuit de sector niet uit. Vind hier een (evoluerend, niet-exhaustief) overzicht van de voorbije en geplande acties >>>

Opinies en posities

Om het overzicht zoveel mogelijk te bewaren in wat er geschreven en gepubliceerd wordt, lijstten we opinies en posities op in reactie op de besparingen. Ook dit artikel is onvolledig en wordt regelmatig aangevuld. Vind het hier terug >>>


Meer lezen: 

NL/

FR/

Artistieke & culturele sector Beleid