Nieuws

Veranderingen bij RAB/BKO

Door enkele personeelswissels binnen RAB/BKO, bevinden de netwerken volop in een overgangsfase. Om die reden zal de website de komende weken minder regelmatig worden geüpdatet en zal de informatie ook niet altijd in beide talen beschikbaar zijn. Onze excuses alvast voor dit ongemak, maar het is van tijdelijke aard!

Sophie Alexandre verliet Réseau des Arts à Bruxelles eind december 2017 na zes mooie jaren, en ging aan de slag bij het Kunstenfestivaldesarts. Eind januari koos ook Rrita Jashari, medewerkster bij BKO, voor andere professionele oorden en werd ze muziekprogrammator bij VK Concerts. We wensen hen beide natuurlijk veel succes en plezier bij Kfda en VK!

Op 1 februari ging Sonia Triki van start als nieuwe coördinatrice van RAB. Sonia was voorheen programmator bij het Huis der culturen en Sociale Samenhang van Molenbeek. Ze licht ons haar parcours en visie toe (in het Frans):

Après 12 années de travail de programmation et de production à la Maison des Cultures et de la Cohésion Sociale de Molenbeek, j’ai choisi de me mettre au service de toute la Région et de ses opérateurs culturels pour jouer un rôle plus transversal pour le secteur culturel bruxellois. Mon expérience de terrain à Molenbeek m’a amenée à rencontrer de nombreux acteurs associatifs, artistiques et culturels et m’a enseigné que créer des ponts entre la rive gauche et droite, le Nord et le Sud, l’Est et l’Ouest, quelques soient les antipodes est...un atout majeur pour la visibilité de notre secteur. En interagissant et en mutualisant nos énergies, nos ressources et nos moyens, on sera plus à même de proposer une offre culturelle qui contribue davantage à la diversité artistique et au croisement des publics ! C’est pourquoi, il est essentiel pour moi d’encourager les collaborations entre les grandes, moyennes et petites structures et approfondir aussi l’accompagnement de ces dernières qui, moins équipées et peut-être moins outillées, ont besoin d’une approche un peu plus ciblée et adaptée à leurs besoins. Diversité, croisement, visibilité et dialogue sont les maîtres-mots qui animeront mes réflexions autour des différents enjeux que nous soulèverons ensemble au fil de nos rencontres et discussions. Enfin, je suis ravie d’arriver au commencement du chemin “Bruxelles 2030”, dossier important pour lequel nous engagerons un(e) coordinateur(trice) prochainement. L’équipe du RAB/BKO va donc encore s’agrandir et nous ne manquerons pas de vous communiquer les noms de nos nouvelles recrues”.

Binnenkort zal er ook een nieuwe medewerker bij BKO worden aangeworven, en dan is het team weer compleet. Deze vele veranderingen vergen best wat energie en aanpassingen en het is dus goed mogelijk dat deze website minder regelmatig zal worden geüpdatet, en dat de informatie niet steeds in beide talen beschikbaar zal zijn. Onze excuses hiervoor, maar het is maar tijdelijk!

Artistieke & culturele sector

Nieuws

Nieuwe directie voor Tremplins

Het management van het vzw Tremplins - lid van de RAB - wordt vanaf heden toevertrouwd aan Florence Caulier. Zij heeft een diploma van kunstgeschiedenis en cultuurmanagement op zak, en staat bekend om haar bijdragen aan de realisatie van sociaal-culturele activiteiten bij WBI sinds een tiental jaren. Haar opdracht zal bestaan uit voornamelijk het werk voort te zetten van haar voorganger, Nacer Nafti, die nu Espace Magh leidt, maar ook om nieuwe uitdagingen aan te gaan voor het vzw.
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

De undergroundscene in Brussel verzet zich en zet zich voort !

We hoorden het al in mei: de Recyclart werd verplaatst naar de oude drukkerij aan de Rue de Manchester in Molenbeek. Het was toen de beurt aan muziekclub Magasin 4 om goed nieuws te ontvangen over hun locatie: waar ze eerst in afwachting van de werken vertoefden mogen ze nu permanent blijven, in een gebouw naast het toekomstige Beco Park (vanaf 2023).  Met o.a. de C12 en de nieuwe Volta is het duidelijk dat de underground- en nachtscène in Brussel nog lang niet begraven is!
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur
Nieuws

Traject BRXL 2030 | Context, methodologie en rapportage

Eind 2016 kondigt Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort de kandidatuur aan van Brussel als culturele hoofdstad van Europa in 2030. Om deze kandidatuur te versterken en een gezamenlijke culturele visie voor het gewest te ontwikkelen gaf Minister President Rudi Vervoort de opdracht aan de Brusselse culturele netwerken, zijnde Réseau des Arts à Bruxelles & Brussels Kunstenoverleg (RAB/BKO), de Brusselse Museumraad (BMR-CBM) en La Concertation - Action Culturelle Bruxelloise om een traject van prospectie op te starten met als doel de culturele actoren te sensibiliseren en mobiliseren.
2030 Artistieke & culturele sector Beleid Diversiteit Samenwerking Toerisme
Nieuws

Nieuwe directie voor Argos

Argos verwelkomt vanaf 1 december 2018 Niels Van Tomme als nieuwe algemeen directeur. Van Tomme ging na zijn studies (RITSC en KU-Leuven) aan de slag als directeur kunst en media bij Provisions Library (Washington, DC), gevolgd door een benoeming als curator bij het Center For Art, Design and Visual Culture (Baltimore). Hij doceerde aan Belgische en Nederlandse kunstinstituten en aan universiteiten in de Verenigde Staten, waar hij het onderzoek voerde naar nieuwe modellen voor kunst en cultuur in een inclusieve maatschappij.
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling