Nieuws

Lancering van de renovatiestudies van het Koninklijk Conservatorium Brussel

Het Koninklijk Conservatorium Brussel wordt binnenkort vanuit elke hoek bekeken: momenteel worden de eerste studies gelanceerd onder leiding van de tijdelijke vereniging Origin-A2RC-FVWW. Een beslissende stap in het renovatieproject van de gebouwen! 

De eerste studiefase − waarvoor een budget van 515.000 euro is toegekend − zal een jaar duren. De studie zal dan worden afgerond (4,8 miljoen) en aan het management van de NV worden voorgelegd om het definitieve project goed te keuren.

De herontwikkeling van de site Regentschapsstraat was even noodzakelijk als moeilijk om op te starten: de instelling was afhankelijk van zowel de federale overheid (via haar Regie der Gebouwen) als van de Franse en de Vlaamse Gemeenschap (voor de onderwijscomponent). Wat de financiële kant betreft, zullen de twee gemeenschappen en de federale overheid de kosten van elk 20 miljoen delen, wat op een totaalbedrag komt van 60 miljoen. Wat de planning betreft zou het herbestemmingswerk tegen 2023 kunnen beginnen. 


Een van de prioriteiten worden de behoeften van de vele gebruikers, of het nu studenten of docenten zijn, maar ook de musici, het openbare en het administratieve personeel. Daarom komt er:

  • De herstelling van de grote concertzaal;
  • De bouw van andere zalen: een repetitiezaal voor een symfonisch orkest en een kamermuziekzaal met 150 zitplaatsen;
  • De bouw van sanitaire voorzieningen.

Voor de lessen zijn er voornamelijk in het gebouw in de Regentschapsstraat lokalen gepland. De administratiekantoren vinden een plaats in de herenhuizen in de Wolstraat, die daarnaast ook kunstenaars in residentie kunnen huisvesten.

Daarnaast zal de bibliotheek worden afgebroken en vergroot (om plaats te kunnen bieden aan meer dan 7 kilometer aan rekken) en de archieven worden in de kelder geïnstalleerd om de beste bewaaromstandigheden te garanderen.

Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur

Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19