Nieuws

Brussel krijgt een nachtraad

In plaats van een nachtburgemeester zal Brussel een nachtraad oprichten om het nachtleven in goede banen te leiden. De raad zou ten laatste in april voor de eerste keer bijeengeroepen worden.

In zijn antwoord op een vraag van Bianca Debaets (CD&V) had Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het in concretere termen over de nachtraad waar er al een jaar over gesproken wordt.

"De belangrijkste spelers van het nachtleven (zoals FUSE, Mirano, C12, Bloody Louis, Spirito Brussels, La Cabane, enz.), maar ook de organisatoren van festivals en verenigingen (zoals het Listen Festival, les Nuits Sonores, Cat Club, Happy Brussels, enz.) zijn overeengekomen om in eerste instantie een onafhankelijke federatie van het nachtleven op te richten in de vorm van een vereniging (vzw), die in december 2019 of januari 2020 het levenslicht zou zien," aldus Vervoort.

"Daarin zullen alle commerciële en culturele spelers die actief zijn in het Brusselse nachtleven, samenkomen. Er zullen twee vertegenwoordigers verkozen worden om in de toekomstige Brusselse Nachtraad de belangen van de stakeholders van het nachtleven te behartigen. De ene zal de culturele initiatieven (van vzw’s) vertegenwoordigen en de andere de commerciële spelers. Beide entiteiten - 24hBrussels en de Federatie van het Nachtleven - zullen een welomlijnde en aparte rol krijgen in de toekomstige Nachtraad."

24hBrussels, de organisatie die zich al langer inzet voor het Brusselse nachtleven, is nog niet op de hoogte gebracht van de oprichting van de Nachtraad, geeft Bruzz aan. 

Op 20 februari vanaf 18h30 organiseert 24hBrussels het forum "Mind the night" in de Beursschouwburg.

Naast de vaste leden van de Brusselse Nachtraad (BNR) zullen ook leden uitgenodigd worden al naargelang van het thema dat aan bod komt. De Raad zal regelmatig vergaderen (vier keer per jaar) en ook buitengewone vergaderingen kunnen samenroepen om dringende dossiers te behandelen. In de Brusselse Nachtraad zullen dus alleen de stakeholders van het nachtleven zetelen (clubs, bars, verenigingen, …) en geen artiesten, DJ’s, boekingskantoren of dienstverleners. 

Een van de eerste concrete dingen die de toekomstige BNR zal moeten doen, is voor het hele gewest een kwaliteitsonderzoek uitvoeren naar de spelers die actief zijn in het nachtleven. Dat onderzoek zal ontwikkeld worden door visit.brussels, in overleg met 24hBrussels, en moet een algemeen beeld opleveren van de problemen in verband met overlast, drugs, vervoer, promotie, inkomsten en ticketverkoop.


Vind de parlementaire vraag en het antwoord erop hier >>>

Lees het artikel in Bruzz hier >>>

Persoverzicht

Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur