Eind juni 2017 maakte de Minister Gatz zijn beslissingen bekend voor de volgende vijf jaar Kunstendecreet. Reacties bleven absoluut niet uit.
Een overzicht van alle reacties in de pers en op sociale media, vind je op de website van De Zendelingen
De grafieken tonen het kunstenlandschap van morgen, geven overzichten van de bedragen en belichten de cijfers per discipline, functie en regio.
Verder werden de beslissingen ook besproken tijdens de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement (7 juli 2016) (verslag hier >>>) waar vooral parlementslid Yamila Idrissi de Brusselse situatie aankaart en tijdens de Raad van de VGC (1 juli 2016) met VGC Collegelid voor Cultuur, Pascal Smet. Het verslag kan je hier nalezen >>>
Hoe doet Brussel het?
Op globaal vlak blijft het Brusselse aandeel behouden in vergelijking met de vorige rondes. Ongeveer26 % van het totale budget van het Kunstendecreet gaat naar Brusselse organisaties. Dit percentage houdt geen rekening met de budgetten voor de grote Vlaamse Instellingen (waarvan er twee in Brussel gevestigd zijn, nl. de AB en Brussels Philharmonic).
Er werden 72 Brusselse dossiers ingediend, waarvan vier nieuwe organisaties: GC De Zeyp, Robin, La Loge en Jubilee. Behalve GC De Zeyp, werden alle nieuwe organisaties erkend.
Van de 72 aanvragen, kregen er acht organisaties een negatief advies: Theatergezelschap Barre Weldaad, de concertzalen VK Concerts en Trefcentrum Y (VUB Kultuurkaffee), het sociaal artistiek project van GC De Zeyp, het barokensemble Les Muffati en festival Ars Musica, Komplot en Jeugd & Muziek Vlaanderen.
Deze acht organisaties werden ook bij de definitieve beslissingen niet weerhouden. Daarnaast kregen ook 10 organisaties met een positief advies, een nul op de rekening waaronder de theatergezelschappen Tristero, Ensemble Leporello en Bloet (Jan Decorte) en de dansgezelschappen Action Scénique, Kwaad Bloed en Kobalt Work. Ook Pantalone, Brussel Behoort ons Toe, Imal, SoundImageCulture zullen vanaf 2017 geen structurele ondersteuning meer ontvangen.
Met het wegvallen van zowel Tristero, Ensemble Leporello en Bloet heeft Brussel bijna geen teksttheatergezelschappen meer.