Nieuws

Kunst in Huis en Projet Orféo vervoegen BKO

Tijdens de vergadering van 22 mei keurde de Raad van Bestuur van BKO de toetreding goed van Kunst in Huis en Projet Orféo - dat al lid was van RAB. We zijn verheugd om hen te mogen verwelkomen bij het netwerk!


Over Kunst in Huis:

Kunst in Huis werkt als een bibliotheek waar iedereen kunstwerken kan lenen. Een ideale formule om het boeiende werk van hedendaagse Vlaamse kunstenaars te ontdekken en in je eigen huis te hangen. En wat als je verliefd wordt op een kunstwerk en je wilt het niet meer teruggeven? Dan koop je het misschien wel!
De collectie van Kunst in Huis telt vandaag zo'n 5.000 werken van 400 actuele kunstenaars die wonen en werken in Vlaanderen. De collectie wil een beeld geven van alle hedendaagse beeldende kunststromingen in Vlaanderen. Regelmatig verrijken we de collectie met nieuwe kunstenaars en kunstwerken. Kunst in Huis heeft vier filialen waar je kunt inschrijven, kiezen, reserveren, ruilen en kopen. Je vindt ons in Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven.

Meer info >>>

Over Projet Orféo:

Het Orfeo project is ontstaan uit een droom om kunst en cultuur te laten doordringen in de maatschappij, in het bijzonder daar waar kunst zelden aanwezig of toegankelijk is. We bedoelen hiermee bv bejaardenhuizen, asielzoekerscentra, scholen, gevangenissen.
Het idee van Orfeo is gebaseerd op een dubbele vaststelling: aan de ene kant zijn er veel talenten die niet altijd de mogelijkheid hebben om zich te uiten, omdat ze geen deel uitmaken van een klassiek artistiek beroepsnetwerk. Aan de andere kant, zijn er voor sommige mensen sociale, culturele, financiële, logistieke of andere belemmeringen voor de toegang tot kunst en cultuur. Het uitgangspunt van Orfeo is gebaseerd op de ontmoeting van verschillende werelden om het plezier van kunst en schoonheid te delen.

Meer info >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid