Nieuws

KANAL | Definitieve plannen

De drie Europese architectenbureau's die verantwoordelijk zijn voor de toekomstige verbouwingen van de oude Citroëngarage - noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zurich) en Sergison Bates architects (Londen) - hebben de definitieve plannen voor Kanal-Centre Pompidou voorgesteld.

Zo worden er onder meer drie nieuwe volumes in de vorm van kubussen geïntegreerd in het gerenoveerde gebouw; de grootste kubus zal het museum voor moderne en hedendaagse kunst herbergen, in een tweede kubus komt het architectuurmuseum van CIVA en een derde zal plaats bieden aan een auditorium. Tentoonstellingen, voorstellingen en performances zullen ook uit de kubussen breken om de museale ervaring niet te beperken tot een 'white box'.

Naast tentoonstellingsruimtes komen er openbare ruimten in Kanal met onder meer een grote bibliotheek, cafés en een restaurant. Daarnaast worden er ook ruimtes gepland voor verenigingen. Van de 40.000 vierkante meter die de site biedt zullen er ongeveer de helft publiek en polyvalent zijn.

Bruzz schrijft over de nieuwe plannen: 

Tegenover de situatie vandaag zal het nieuwe Kanal, dat moet openen voor de zomer van 2023, een veel grotere openbare ruimte hebben. Bezoekers zullen zo via vier ingangen het gebouw kunnen doorwandelen zonder inkom te betalen.

Volgende stappen, de sloop van de gevel, de sanering en de asbestverwijdering van de funderingen staan deze zomer al gepland en in maart 2020 moeten de werken van start gaan. Gezien de ecologische uitdagingen van de verbouwingen, staat duurzaamheid centraal in het project.

Daarnaast rekent Kanal ook op een samenwerking met Brussel Mobiliteit om een honderdtal fietsenstallingen te installeren en bezoekers aan te moedigen om voor een zachtere mobiliteit te kiezen.

De eerste tentoonstellingen in het gloednieuwe Kanal-Centre Pompidou worden verwacht in 2023.


Context | Lees ons vorige persoverzicht >>>


Vervolg op ons persoverzicht

NL

FR

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid