Nieuws

KANAL | Definitieve plannen

De drie Europese architectenbureau's die verantwoordelijk zijn voor de toekomstige verbouwingen van de oude Citroëngarage - noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zurich) en Sergison Bates architects (Londen) - hebben de definitieve plannen voor Kanal-Centre Pompidou voorgesteld.

Zo worden er onder meer drie nieuwe volumes in de vorm van kubussen geïntegreerd in het gerenoveerde gebouw; de grootste kubus zal het museum voor moderne en hedendaagse kunst herbergen, in een tweede kubus komt het architectuurmuseum van CIVA en een derde zal plaats bieden aan een auditorium. Tentoonstellingen, voorstellingen en performances zullen ook uit de kubussen breken om de museale ervaring niet te beperken tot een 'white box'.

Naast tentoonstellingsruimtes komen er openbare ruimten in Kanal met onder meer een grote bibliotheek, cafés en een restaurant. Daarnaast worden er ook ruimtes gepland voor verenigingen. Van de 40.000 vierkante meter die de site biedt zullen er ongeveer de helft publiek en polyvalent zijn.

Bruzz schrijft over de nieuwe plannen: 

Tegenover de situatie vandaag zal het nieuwe Kanal, dat moet openen voor de zomer van 2023, een veel grotere openbare ruimte hebben. Bezoekers zullen zo via vier ingangen het gebouw kunnen doorwandelen zonder inkom te betalen.

Volgende stappen, de sloop van de gevel, de sanering en de asbestverwijdering van de funderingen staan deze zomer al gepland en in maart 2020 moeten de werken van start gaan. Gezien de ecologische uitdagingen van de verbouwingen, staat duurzaamheid centraal in het project.

Daarnaast rekent Kanal ook op een samenwerking met Brussel Mobiliteit om een honderdtal fietsenstallingen te installeren en bezoekers aan te moedigen om voor een zachtere mobiliteit te kiezen.

De eerste tentoonstellingen in het gloednieuwe Kanal-Centre Pompidou worden verwacht in 2023.


Context | Lees ons vorige persoverzicht >>>


Vervolg op ons persoverzicht

NL

FR

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Nieuws

#5 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Een nieuw seizoen! Ondanks de maatregelen om de huidige gezondheidscrisis te beperken doet de kunsten- en cultuursector haar best om opnieuw op gang te komen. In deze uitzonderlijke omstandigheden blijft RAB/BKO informatie verzamelen en verspreiden, over de taalgrens heen. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de steunmaatregelen op de verschillende bestuursniveau's alsook persartikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Covid-19
Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19