Nieuws

Hadja Lahbib en Jan Goossens aangesteld als opdrachthouders voor Brussel 2030

Na de oproep tot kandidaturen in oktober heeft de Brusselse regering op 11 februari 2021 Hadja Lahbib en Jan Goossens aangesteld om de kandidatuur van Brussel als Culturele Hoofdstad van Europa uit te werken en te verdedigen.


In het officiële persbericht van Rudi Vervoort (hier te lezen >>>) verklaart de minister-president: 

"Dat we kunnen beschikken over Hadja, Jan en hun team om onze kandidatuur te dragen, is voor ons Gewest een troef van formaat. Ze gaan ons project wortelen in de vruchtbare cultuur- en kunstbodem die ons Gewest biedt. Ik ben blij en trots over deze keuze en zeker dat zij deze opdracht prachtig zullen belichamen, zij staan voor Brussel. Aan de zijde van partners in Vlaanderen en Wallonië wil ons project ook representatief zijn voor het cultureel België van 2030: een baken in het hart van Europa, als initiatief van zijn hoofdstad!"

Lahbib is journaliste bij RTBF en filmregisseuse. Goossens stond tot 2016 aan het hoofd van de KVS en leidt nu het Festival de Marseilles en het stadsfestival Dream City in Tunis. Vanaf vrijdag gaan ze samen aan de slag om Brussel over tien jaar als culturele hoofdstad te profileren. 

Het duo krijgt een meervoudige opdracht

  • voor alle openbare, civiele, culturele en particuliere stakeholders de contouren van het project uittekenen; 
  • het toekomstige financierings- en bestuursplan voorbereiden; 
  • in heel de civiele maatschappij betrokkenheid en ambitie creëren bij de Brusselse gemeenschap voor de kandidatuur.

Rond de twee opdrachthouders worden een reflectiekamer en een expertencomité samengebracht met mensen uit de cultuur- en de kunstwereld en de civiele maatschappij zoals Lisette Lombe (auteur), Louma Salamé (Boghossianstichting), Ibrahim Ouassari (MolenGeek), David Van Reybrouck (G1000), Anuna De Wever (klimaatactiviste), David Murgia (acteur), Sammy Baloji (kunstenaar) en Fatima Zibouh (sociologe).

Meer lezen 

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Europa Samenwerking Toerisme

Enquête

ULB | Enquête | Digi-Tales of Inclusivity - Bevindingen en vooruitzichten over de culturele sector in Brussel

Een groep masterstudenten in Cultureel Management van de ULB heeft een enquête gelanceerd om de Brusselse culturele sector te bevragen over de strategieën voor het verzamelen en beheren van bestaande en nieuwe digitale publieksgegevens. Daarbij willen ze ook voorbeelden van goede praktijken en aanbevelingen voor culturele organisaties geven. Deze enquête is ontworpen als een meerkeuzevragenlijst die 15 minuten van uw tijd vergt. Deadline: 14/02.
Artistieke & culturele sector Communicatie Culturele infrastructuur