Nieuws

Gewest gaat voor permanente culturele hotspot in Molenbeek

Op voorstel van de minister-president stemde de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op donderdag 25 april in met het scenario voor de herbestemming van de Manchesterstraat 13-15 en 17-19 in Molenbeek tot een nieuw centrum voor culturele, artistieke en creatieve producties.

De gebouwen liggen naast de Brusselse vestiging van Charleroi Danse (Raffinerie-Plan K) en vlakbij Cinemaximiliaan. In deze buurt wil het gewest in overleg met de gemeente Molenbeek het ontstaan van een creatieve hotspot aanmoedigen (met een cultuurhal, ateliers en bedrijfjes), waar spelers uit de culturele en artistieke sector terecht kunnen.

De regering gaf de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) de gedelegeerde opdracht om de eerste stappen naar de concretisering van dit project te zetten, zoals de becijfering van de vereiste investeringen (momenteel geschat op 8.000.000 euro excl. btw), de uitwerking van het financieringsplan, de onderhandeling van de vereiste budgetten, de bepaling van de toekomstige bouwheer van de werken, de bepaling van de selectiewijze van de toekomstige beheerders van de gebouwen en op basis van deze elementen de uitwerking van een gedetailleerde operationele nota (planning, budget, bouwheer, beheer ...), die de uitvoering van het project beschrijft.

In de aanloop naar de toekomstige programmatie van de gebouwen wordt een deel daarvan nu al gebruikt door Recyclart, Vaartkapoen en Damaged Goods/DecoratelierTevens stemde het Brussels Gewest in met het voorstel van het Kustenfestivaldesarts om hier het zenuwcentrum van editie 2019 te installeren vanaf 10 mei.

Meer info >>>


Gewest gaat voor permanente culturele hotspot in Molenbeek, Bruzz, 26/04/2019 >>>

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur

Nieuws

Veranderingen bij het RAB-team

De samenstelling van het team verandert bij Réseau des Arts à Bruxelles, met het vertrek van Margaux Bernard, die sinds januari 2018 werkzaam is. Zij werpt zich in een nieuw cultureel avontuur als communicatieverantwoordelijke bij Court-Circuit. We wensen haar het beste toe in haar nieuwe functie! Hierdoor komt haar positie vrij, naast de nieuwe vacature 'Evenementen en Administratie' die gelanceerd werd om het volledige RAB/BKO-team te versterken. In de overgangsperiode zal de website daardoor wat minder vaak geüpdatet worden. Dank voor uw begrip!
Artistieke & culturele sector Tewerkstelling
Nieuws

Het UBO-register: wat moet u weten voor uw vzw?

De Belgische antiwitwaswet van 18 september 2017 zet de vierde Europese antiwitwasrichtlijn om in Belgisch recht. Ze verplicht vennootschappen, (internationale) vzw’s en stichtingen om toereikende, accurate en actuele informatie over hun uiteindelijke begunstigden (Ultimate Beneficial Owners of UBO’s) in te winnen en bij te houden. Bestuurders, zaakvoerders, … hebben nog tot 30 september 2019 de tijd om de gegevens over de uiteindelijke begunstigden elektronisch naar het UBO-register te sturen. 
Nieuws

ENGAGEMENT | Meer dan vijftig dossiers over machtsmisbruik in de kunsten ingediend

Korte contracten, freelancewerk en een sector met overwegend veel mannen aan de top. Het zijn ingrediënten die de kunstwereld kwetsbaar maken voor machtsmisbruik. In de nasleep van de wereldwijde MeToo-beweging richtte de Brusselse danser en kunsthistorica Ilse Ghekiere daarom ENGAGEMENT op. BRUZZ sprak haar over de organisatie, die sinds de oprichting meer dan vijftig dossiers behandelde.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Hogere eindejaarspremie en betaalde opleidingen voor freelancers

Dankzij een Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA) tussen de sociale partners en de minister van Cultuur heeft iedereen die in de podiumkunsten- en muzieksector werkt vanaf 2019 recht op een eindejaarspremie. Bovendien komen er middelen vrij voor het terugdringen van de onbetaalde werktijd van freelancers. Met die verwezenlijkingen willen de sociale partners in de sector de precaire omstandigheden van veel kunstenaars en kunstwerkers aanpakken. Dat meldt overleg Kunstenorganisaties (oKo).
Artistieke & culturele sector Beleid