Nieuws

FWB | Pierre Thys volgt Fabrice Murgia op bij Théâtre National

Op maandag 24 mei werd Pierre Thys door de raad van bestuur van het Théâtre National verkozen om de leiding van het theaterhuis op zich te nemen. Nadat de kunstenaar Fabrice Murgia zijn mandaat niet vernieuwde verwelkomt het Théâtre National nu de cultureel manager Thys. 


Van de laatste kandidaten in de running (drie mannelijke solokandidaten, één vrouwelijke duokandidaat) heeft de raad van bestuur van het Nationaal Theater uiteindelijk Pierre Thys gekozen om Fabrice Murgia vanaf juli 2021 te vervangen aan het roer van de instelling.

Philippe Suinen, voorzitter van de raad van bestuur, wees op "zijn uitstekende deskundigheid op het gebied van de artistieke leiding van toneelgezelschappen, maar ook zijn kennis van het theater [...] Iedereen heeft met zijn ziel en geweten gestemd, bij geheime stemming, maar ik kan u zeggen dat hij in de eerste ronde is verkozen. Zijn presentatie was uitstekend en hij heeft ons overtuigd van zijn capaciteiten, zijn ervaring en zijn internationale invloed. Het klopt dat hij eerder een programmator is en geen kunstenaar, maar hij is een manager die de makers heel goed kent". (Bron: Catherine Mackereel, "Pierre Thys devient le nouveau directeur du Théâtre National", Le Soir, 24/05/2021

Pierre Thys, adjunct-directeur van het Théâtre de Liège sinds 2018, heeft meer dan 15 jaar ervaring in communicatie, public relations en productie in culturele instellingen zoals bij onder meer de Botanique, het Ballet National de Marseille, Charleroi/Danses, de Biënnale van Venetië of het Festival de Danse de Cannes.

Als opvolger van Fabrice Murgia, die met zijn mandaat "een keerpunt in de geschiedenis van het Théâtre National  betekende", zo schrijft La Libre, zou Pierre Thys zijn jury hebben verleid met zijn project dat "insiste sur un théâtre en mutation, épousant avec intelligence les mouvements de société que nous connaissons. Sans rupture mais avec attention et créativité. Les artistes de la Fédération Wallonie-Bruxelles sont au cœur de sa démarche. La sensibilisation de nouveaux publics dans toute leur diversité, le lien fort avec les jeunes, le rayonnement local, national et international, sont les lignes maîtresses de sa vision de direction" (Bron: "Pierre Thys succède à Fabrice Murgia à la direction du Théâtre National", RTBF, 24/05/2021

Artistieke & culturele sector Tewerkstelling