Nieuws

Follow Your Art | “Art doesn’t stop at borders, nor should solidarity”

De gloednieuwe Brusselse vzw 'Follow Your Art' lanceert een fondsenwerving om kunstenaars en cultuurwerkers te ondersteunen die gevolgen ondervinden van de Covid-19-maatregelen. 

De initiatiefnemers, Eva Blaute, Sana Ouchtati en Ziad Erraiss, voelden zich geroepen om aan de slag te gaan en op hun manier steun te bieden aan kunstenaars en cultuurwerkers die door de huidige crisis in de problemen dreigen te komen. Ze roepen Belgische, Tunesische en Italiaanse kunstenaars en cultuurwerkers op om zich aan te melden als ze financieel lijden onder de huidige crisis. 

Eva Blaute in Bruzz:

“All three of us felt like we needn't think about it for too long, but simply had to do it. It was very impulsive and based on a conviction that we had to send a signal. Because things were quiet for a long time, and it is still relatively quiet.”
- Eva Blaute BronKurt Snoekx, "From Brussels with love: Follow Your Art offers support to the global arts scene", Bruzz, 14/04/2020.

500 euro voor 50 kunstenaars

Het initiatief hoopt om via hun oproep genoeg geld in te zamelen om 50 verschillende kunstenaars uit België, Tunesië en Italië 500 euro te bieden. Later hopen ze uit te breiden naar andere landen.

Om de oproep te lanceren werden een Facebookpagina en een website aangemaakt.

Bij Bruzz geeft Eva Blaute toe dat het inderdaad om een klein bedrag gaat maar benadrukt ze ook dat het initiatief een aanvulling wil zijn op het huidige aanbod aan steunmaatregelen en zeker niet als vervanging kan dienen. 

Tijdens de eerste vijf dagen van de oproep verzamelde Follow Your Art al meteen 10% van de 25.000 euro dien nodig zijn voor een eerste beursronde. Desalniettemin wijst Blaute nog op de moeilijkheid om geld op te halen voor het initiatief:

“While it is a new initiative. That makes it more difficult to build trust, to bring people over the line, and to mobilize them. That is why we consciously keep this personal, small, and human. Many people are looking for ways to make a difference. And this is very simple: you can already make a donation from 5 euro, pounds, or dollars. Together, all these contributions ensure that many people will feel supported temporarily.”

Meer info:

Artistieke & culturele sector Covid-19

Nieuws

#5 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Een nieuw seizoen! Ondanks de maatregelen om de huidige gezondheidscrisis te beperken doet de kunsten- en cultuursector haar best om opnieuw op gang te komen. In deze uitzonderlijke omstandigheden blijft RAB/BKO informatie verzamelen en verspreiden, over de taalgrens heen. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de steunmaatregelen op de verschillende bestuursniveau's alsook persartikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Covid-19
Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19