Nieuws

Espace Catastrophe | Nieuwe plek, nieuw project, nieuwe naam

"Espace Catastrophe" is dood, lang leve "UP"! Het Brusselse circuscentrum ondergaat een grote transformatie, met onder meer een nieuwe naam.


Het Centre International de Création des Arts du Cirques (ook bekend als Espace Catastrophe), dat sinds 1995 in de Anciennes Glacières de Saint-Gilles is gevestigd, maakte afgelopen mei bekend dat het zou verhuizen naar het voormalige Delhaize-terrein in Sint-Jans-Molenbeek.

Op de voormalige Delhaize-site maakt deze nieuwe locatie van bijna 6.000 m² (3.000 m² binnen, 3.000 m² buiten) deel uit van een ambitieus project om Brussel hoofdstad van de circuskunsten te maken.

De grote ruimte zal gebruikt worden voor creatie, presentatie van voorstellingen en opleidingen. Daarnaast is er extra aandacht voor de sociale cohesie van de site: met tijdelijke circustenten in de buurt, stadsmoestuinen, een restaurant en bar moeten er verbindingen met de buurt gemaakt worden. 

De in eerste instantie tijdelijke ingebruikneming van de voormalige Delhaize-site wordt in 2025 gevolgd door een permanente invulling, via een nieuwbouwproject (4.500 m²). 

Gebruik maken van deze ruimte boordevol mogelijkheden?

Het team biedt kunstenaars en organisaties de mogelijkheid hun nieuwe infrastructuur ter plaatse te ontdekken en te gebruiken. 

Het grote publiek zal dit nieuwe culturele centrum in Brussel ook kunnen ontdekken vanaf september. 

Zeven projectoproepen

Het nieuwe project zal kunstenaars en organisaties ook nieuwe mogelijkheden bieden om voorstellingen te ontwikkelen en te presenteren. Zo organiseert UP zeven projectoproepen [FR] >>> voor het seizoen 2021-2022. 

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling

Nieuws

Plannen voor culturele pool Manchester krijgen vorm

Het Brusselse bureau BC Architects is gekozen om tussen nu en eind 2025 de transformatie van de culturele en artistieke pool Manchester te leiden en tot een goed einde te brengen. Brussels minister-president Rudi Vervoort, Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux en directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) Gilles Delforge stelden het toekomstige project voor.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling
Nieuws

BHG | Persbericht | Behoud van de Brusselse beperkingsmaatregelen

Het Overlegcomité van 20 augustus 2021 besliste een einde te stellen aan meerdere maatregelen bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Gezien de epidemiologische situatie en de evolutie van de vaccinatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest oordeelde de Brusselse Regering al vóór het Overlegcomité dat een aantal vooropgestelde versoepelingen niet mogelijk was op het Brussels grondgebied.
Artistieke & culturele sector Covid-19