Het European Network of Cultural Centres (ENCC) richtte een werkgroep op die nadenkt over ethische digitalisering op Europese schaal. RAB/BKO bereidt al een tijdje een gelijkaardige werkgroep voor op Brusselse schaal en werd uitgenodigd om de Europese werkgroep te vervoegen.
Digitalisering is tegenwoordig een van de hoekstenen van de ontwikkeling van bijna elke organisatie. Maar hoe navigeren we door de digitale omwenteling zonder onze publieke waarden uit het oog te verliezen? Hoe kunnen culturele spelers digitale instrumenten en platforms kiezen die duurzaam en inclusief zijn en onze data respecteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grote platforms aan onze behoeften voldoen en niet omgekeerd?
De COVID-19 pandemie versterkte en versnelde de digitale verschuiving. Net als RAB/BKO voelde het ENCC de noodzaak om hun digitale keuzes te evalueren en er in groep over na te denken. Algauw richtten ze de werkgroep Ethical Digitalization op, als onderdeel van hun grotere programma Seeds of Sustainability (SOS) over cultuur en duurzaamheid. In de komende jaren wil het ENCC hun communicatietools vernieuwen met een sterke focus op ethiek, inclusie en transparantie. Daarbij willen ze evolueren naar een ethische, inclusieve en transparante benadering van digitale tools voor culturele spelers door alternatieven voor GAFAM-platforms en -tools te testen en na te denken over de digitale verschuiving zelf.
Naast het delen van kennis en praktijken, het verkennen van strategieën en het testen van tools, zal de werkgroep ook haar eigen doelstellingen en projecten definiëren naarmate zij zich ontwikkelt. De groep zal ook tools testen. Samen willen we bijdragen aan een groenere, eerlijkere en meer inclusieve digitale ruimte.
Samenstelling
De werkgroep Ethical Digitalization is een transsectoraal platform dat ENCC-leden, andere culturele managers, partnernetwerken, organisaties uit het maatschappelijk middenveld en studenten en docenten uit de IT-sector bijeenbrengt. Het wordt gecoördineerd door Lapo Bettarini, lid van de ENCC-adviesgroep. De eerste bijeenkomst van de groep werd gehouden in augustus 2021, om verwachtingen uit te wisselen en na te denken over werkpaden.
Deelnemende organisaties zijn:
- Spazju Kreattiv (Malta)
- Vzdělávací a kulturní centrum Broumov (Czech Republic)
- Kulturanova Association (Serbia)
- La Concertation (Belgium)
- Duncairn Centre for Culture & Arts (UK)
- Noria Onlus (Italy)
- IG Kultur (Austria)
- Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor (Montenegro)
- Non Riservato (Italy)
- ZAWP (Asociación Cultural Haceria Arteak) (Spain)
- Cas'Aupa (Italy)
- Dorożkarnia Dom Kultury (Poland)
- Circostrada, european network for circus and street arts (France)
- Fundación Iberoamericana de las Industrias Culturales y Creativas (FIBICC) (Spain)
- Rete delle Case del Quartiere (Italy)
- RAB/BKO network (Belgium)
- Ukrainian Cultural Foundation (Ukraine)
- Bundesverband Soziokultur e.V. (Germany)
- Centrala (UK)
- 19 Coding Platform (Belgium)
- Teatr Na Walizkach (Poland)
- Abelli ASBL / Nubo, ASBL / CESEP (Belgium)
- On the Move(Belgium)
- Cult! (Belgium)
Organisaties en deskundigen die ervaringen, uitdagingen of vragen met de groep willen delen, zijn van harte welkom om dat te doen. Om te weten te komen hoe u kunt deelnemen, kunt u contact opnemen met Pierre Vachaudez.