Nieuws

Een nieuwe portaalsite voor en van de Brusselse musea

De Brusselse Museumraad, die 117 Brusselse musea verenigd, lanceert een nieuwe portaalwebsite, brusselsmuseums.be. Bezoekers kunnen concrete, kraakheldere en creatieve informatie terugvinden over alle musea die aangesloten zijn bij de Brussels Museumraad. 


Persdossier - Brusselse Museumraad - 03/07/2017

MAG HET WAT MEER ZIJN?
BRUSSELSMUSEUMS.BE

brusselsmuseums.be, dat is meer dan 100 musea (117 om exact te zijn) verzameld op een webplatform door ons, de Brusselse Museumraad. Als vereniging met een hart dat klopt voor musea organiseren we onder meer Museum Night Fever en de Nocturnes van de Brusselse musea.

Op 03/07/2017 lanceren we de nieuwe portaalsite voor en van de Brusselse musea. Met de nieuwe website schotelen we nog altijd correcte informatie voor, maar dan kraakhelder, met levendige en creatieve inhoud over alles in verband met Brusselse musea. Het staat buiten kijf dat die bruisen: van erotisch getinte museumbezoeken smurf je zo op een eeuw oude tram langs de rand van het Zoniënwoud. En dan zwijgen we nog over de hevig woedende debatten over de plaats van hedendaagse kunst in onze hoofdstad.

Het mag duidelijk wezen dat de Brusselse musea een diverse activiteitenkalender in de aanbieding hebben en dat het hoog tijd wordt dat die de aandacht krijgt die ze verdient. Zonder blozen durven we stellen dat we niet hoeven onder te doen voor Parijs en Londen als het over de schoonheid van collecties en kwaliteit van tentoonstellingen gaat, want die zijn vaak grandioos, soms kritisch en met een kleine dosis zelfspot immer oprecht. Stuk voor stuk zijn ze terug te vinden op brusselsmuseums.be in een intuïtieve interface die bezoekers naar de juiste museumdeuren gidst om daarover een Insta te posten met #brusselsmuseums of het enthousiasme ouderwets mondeling te verspreiden, want brusselsmuseums.be moet en zal gehoord en gezien worden!

WAT IS ER NIEUW AAN BRUSSELSMUSEUMS.BE?

brusselsmuseums.be zal nooit meer hetzelfde zijn. Van de vorige versie bewaren we enkel het goede: de individuele webpagina’s van elk Brussels museum met een overzicht van de lopende activiteiten (voorzien van plaatjes), een overzicht van alle exposities en een immer geüpdatete en oerdegelijke FAQ die de vreemdste vragen over musea (ook wanneer ze gratis zijn) beantwoordt. Dat alles in 3 talen: Frans, Nederlands en Engels.

Aan zowel de trouwe museumbezoeker, (zondags)toerist als ijverige ontdekkingsreiziger stelt brusselsmuseums.be het volgende voor:

117 musea om te ontdekken

Afrikaanse kunst, glimmende bolides, keramieken wandklokken, schrikbarend realistisch anatomische afgietsels, archieven bij de vleet of een folkloristische garderobe: je kan het zo gek niet bedenken of het bevindt zich wel in een Brusselse collectie. Niet minder dan 117 musea worden onder de loep genomen op portaalsite, zodat voor eens en altijd het verschil duidelijk is tussen het Magritte Museum en het René Magritte Museum, Botanique en de Plantentuin van Meise, het MIM en het MIMA, de Koninklijke Musea en het Paleis voor Schone Kunsten van België.

Een museumadvisor

Een niet te versmaden compilatie van artikels met waardevolle aanbevelingen: van de tijdloze klassiekers tot obscure verborgen parels. De artikels bundelen musea volgens een bepaald thema, in de trant van

  • “13 Brusselse musea met een unieke bouwstijl”
  • “De mooiste musea waar je nog nooit van gehoord hebt”
  • “Een lang weekend in Brussel voor museumverslaafden”...

Een videotheek

Deze sectie verzamelt alle (audio) visuele inhoud van de musea zelf om hen zo een geweldige vertegenwoordiging te garanderen: teasers voor tentoonstellingen, introductiefilmpjes, een kijk achter de schermen, videoreviews…

Een agenda

Om rechtstreeks toe te voegen aan je favorietenlijst, opdat je weet welke expositie of activiteit waar en wanneer plaats heeft.

Een nieuwspagina

Voor wie zijn portie museumnieuwtjes graag op een dagelijkse basis heeft, bij wijze van exclusieve online museumkrant, met daarin aankondigingen over nieuwe musea en aan welke volop gebouwd wordt (of eeuwig gerenoveerd), toonaangevende tentoonstellingen, ontwikkelingen in de museumsector en zo meer!

Anysurfer Label

Onze site is toegankelijk voor iedereen en kreeg het officiële Anysurfer label: het gebruik is dus aangepast voor mensen met een beperking dankzij een solide webontwikkeling

WIE HOUDT ZICH SCHUIL ACHTER BRUSSELSMUSEUMS.BE?

Dat is simpelweg de Brusselse Museumraad vzw, de overkoepelende organisatie van de Brusselse musea. Als vereniging sporen we de musea continu aan hun aanbod te verbeteren en diversifiëren. Wij ondersteunen ze en stimuleren hun onderlinge synergie, terwijl we hen ook in de kijker zetten met initiatieven zoals Museum Night Fever, de Nocturnes van de Brusselse musea, de Brussels Card, de catalogus “100 schatten”, het Museumplan en – bijna vergeten – het hele jaar door met brusselsmuseums.be. Opdat Brussel de erkenning krijgt die ze verdient als museumstad voor Brusselaars, Belgische en buitenlandse toeristen. 


Het persdossier, hier >>>

Communicatie

Nieuws

Museum Night Fever laat de temperatuur stijgen in 27 Brusselse musea (zaterdag 3 maart)

Voor de 11e keer op rij is Museum Night Fever het uitgelezen moment om de Brusselse musea te (her-)ontdekken in een totaal nieuwe context – vergeet het traditionele museumbezoek op zondagmiddag. Van 19u tot 2u ’s nachts (één uur langer dan de vorige edities!) openen niet minder dan 27 musea. De uitdaging? De bezoekers ervan overtuigen dat musea nog altijd relevant en hedendaags zijn, ook voor een publiek dat doorgaans niet (meer) in de musea te vinden is.
Artistieke & culturele sector Publiekswerking
Nieuws

Globe Aroma, gezamenlijk standpunt van de Brusselse netwerken en culturele federaties

Zoals jullie allen wellicht gezien en gehoord hebben, vond er een brutale politie-actie plaats vorige vrijdag 9 februari bij Globe Aroma - open kunstenhuis voor en door nieuwkomers. Deze actie leidde tot de arrestatie van 7 personen. Deze inval riep veel verontwaardiging op en de reacties uit de culturele sector bleven niet uit. De Brusselse netwerken en culturele federaties - RAB/BKO, Brusselse Museumraad, la Concertation-Action Culturelle Bruxelles, oKo, en ACC (Association des Centres Culturels) - hebben een gezamenlijk standpunt (PDF-versie hier >>>) geformuleerd ten aanzien van de Franstalige, federale en Brusselse regering. Dit standpunt wordt vandaag nog verzonden en is bewust en direct geïnspireerd op het standpunt (beschikbaar hier >>>) dat oKo (Overleg Kunstenorganisaties) verstuurde naar de Vlaamse regering. 
Artistieke & culturele sector Beleid Diversiteit
Persbericht

Cultureel samenwerkingsakkoord Cultuur Culture | Samenwerking groeit: 160.000 euro voor 22 culturele projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

In 2014 sloten de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap een cultureel akkoord. Onder impuls van Minister Gatz en Minister Greoli werd in een goede geest van samenwerkingsfederalisme uitvoering aan het akkoord gegeven. Het leidt ertoe dat er binnen het federale België meer overleg is over belangrijke dossiers als het kunstenaarsstatuut of cultuurcommunicatie in Brussel, en moedigen de Ministers tegelijk ook samenwerking en uitwisseling in de sector zelf aan. Voor de derde maal selecteren de Ministers uit een resem aanvragen 22 sterke culturele projecten die kennis, publiek en aanbod uitwisselen over de taalgrens.
Samenwerking