Nieuws

Cinemaximiliaan | Vlaamse Cultuurprijs voor sociaal-cultureel werk 2015

‘Cinemaximiliaan’ is een pop-up cinema voor en door mensen op de vlucht. Het project werd in september 2015 opgestart in het Maximiliaanpark in Brussel ten aanleiding van de grote vluchtelingencrisis. Cinemaximiliaan creërt voor vluchtelingen "“een ‘woonkamer’ die nooit te klein is, waar altijd tijd is voor nieuwe mensen, ideeën en initiatieven.”. Minister Sven Gatz reikte  op 17 november de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uit aan Cinemaximiliaan. 


Cinemaximiliaan werd in september 2015 opgericht door Gwendolien Lootens en Gawan Fagard met het idee om vluchtelingen even te laten ontsnappen aan de zware realiteit door samen gezellig naar een film te kijken. Het idee werd realiteit en is inmiddels uitgegroeid tot een immens netwerk van vrijwilligers, bestaande uit cinefielen, filmmakers, kunstenaars waaronder ook een groot aantal nieuwkomers. Cinemaximiliaan biedt via film een ‘ woonkamer’ en gaat inmiddels ook meer in perifere asielcentra films vertonen. Daarnaast biedt Cinemaximiliaan ook een platform voor culturele uitstappen, filmprojecties en evenementen.

Op 17 november 2016, tijdens de Trefdag van Socius, reikte Minister Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uit aan Cinemaximiliaan. Een jury van deskundigen draagt aan de Vlaamse minister van Cultuur projecten of personen (binnen verschillende disciplines) voor die in het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage leverden aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. 

Aan de prijs is bronzen kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro verbonden. Cinemaximiliaan werd beloont omdat het inspeelt op een acuut maatschappelijk en sociaal probleem, en toch op een zeer poëtische manier mensen dichter bij elkaar brengt en integratie stimuleert. 

Het juryrapport: “Van een antwoord op een acuut maatschappelijk probleem, oversteeg Cinemaximiliaan die lokale stedelijke context en stapte de organisatie in een groter verhaal van gangmakers en voortrekkers, cultuur, diversiteit en gemeenschapsvorming. Dankzij de inzet van geëngageerde trekkers en vrijwilligers, groeide Cinemaximiliaan tot een wijd vertakte, duurzame en kwalitatieve organisatie.

Het kernteam en alle vrijwilligers van Cinemaximiliaan waren zeer blij met deze erkenning en steun; ”De prijs betekent voor ons een erkenning van het feit dat integratie niet enkel verloopt via het vervullen van basisbehoeften. Door Cinemaximiliaan hebben we in de praktijk ondervonden hoe primair de nood is aan bewogen zijn en bewogen worden, aan warme uitwisselingen, diepgaande inhoud, en dit zeker voor mensen die zich in een precaire situatie bevinden.Films en kunst zijn in die zin een katalysator om met elkaar in contact te komen, cultuur uit te wisselen en een debat op gang te brengen, een open netwerk te vormen zonder grenzen of afbakeningen.


Meer informatie (en video's) over de Cinemaximiliaan (via Canvas) >>>

Bekijk hier alle Cultuurprijzen Vlaanderen 2015 >>>

Facebook pagina Cinemaxiliaan >>>

Diversiteit