Nieuws

BRUZZ | Lancering van het nieuwe magazine

Op woensdag 19 april werd de nieuwe BRUZZ gelanceerd. Het magazine, dat uitgebracht wordt door de Vlaams-Brusselse Media en het vroegere Agenda Magazine en Brussel Deze Week vervangt, bestaat vanaf nu als tweezijdig magazine. Het meertalige aspect, dat erg gewaardeerd werd  in Agenda Magazine, blijft behouden, zowel als de redactionele keuze om het werk van Brusselse kunstenaars en het alternatieve culturele circuit te belichten. 

Even ter herinnering. De Vlaams-Brusselse Media, gefinanceerd door de Vlaamse Gemeenschap en de VGC, kondigden in 2016 een hervorming aan van hun communicatiemiddelen. Daaronder viel ook het drietalige Agenda Magazine, een geliefde tool bij de culturele actoren en cultuurliefhebbers: het magazine was immers een perfect voorbeeld van een taal- en gemeenschapsoverschrijdend medium en belichtte daarnaast ook het alternatieve en minder bekende culturele circuit in Brussel dankzij de expertise van haar redactionele team. 

Het oorspronkelijke idee van de VBM was om het culturele magazine - dat meertalig zou blijven - als leaflet in het actualiteitsmagazine - enkel Nederlandstalig - te steken. Dit zou de zichtbaarheid bij het Frans- en anderstalige publiek erg inperken en botste daarom op heel wat kritiek en standpuntinnames. Zo kwam er al snel reactie van de communicatieverantwoordelijken van de culturele sector en schreef RAB/BKO zelf ook zelf een persbericht (hier te lezen >>>) om de verschillende overheden te wijzen op het belang van deze tool en ze op te roepen om het moment aan te grijpen om echt werk te maken van een gedeeld communicatiemiddel voor Brussel. De oproep vond ingang en leidde tot meer dialoog met en tussen de verschillende overheden over het opzetten van een reële culturele communicatiestrategie voor Brussel. Ook de oproep van de communicatie-actoren viel duidelijk niet in dovemansoren want uiteindelijk koos VBM voor een omkeerbaar formaat (ook wel "tête-bêche" genoemd in de uitgeverswereld). Door langs de ene kant een meertalig magazine te behouden met inhoud over Brusselse kunstenaars en de alternatieve culturele circuit, biedt de VBM toch een compromis tussen hun oorspronkelijk idee en de Brusselse realiteit. 

Daarnaast blijft RAB/BKO zal haar werk en reflectie uiteraard verderzetten rond het thema van de cultuurcommunicatie in Brussel. 

Presse: Nieuw BRUZZ-magazine: 'Nog meer uitzoomen en meer duiding', 18/04/17, bruzz.be

Communicatie