Nieuws

ASTRAC en ACC | Lancering verklarende video over 'culturele rechten'

ACC en ASTRAC, de twee Franstalige netwerken van culturele centra, waagden zich aan een video waarin ze culturele rechten uitleggen aan een breed publiek in minder dan drie minuten.

Culturele rechten?
Hoewel ze steeds meer gebruikt worden in de cultuurpolitiek, blijven de culturele rechten nog vaak misbegrepen of onopgemerkt. Nochtans kunnen ze aan de basis liggen van een nieuw enthousiasme en een vergrootte legitimiteit van het cultureel werk. Culturele rechten maken het voor iedereen mogelijk om zijn of haar capaciteiten qua identiteit, perceptie, analyse, verbeelding en creatie te ontwikkelen. Net als de andere mensenrechten omvatten ze rechten en plichten die voor iedereen een waardig leven garanderen en die bijdragen aan een effectievere deelname aan de samenleving. Er werden al veel teksten geschreven over de definitie en de toepassing van culturele rechten, maar het concept verdient het om te worden verduidelijkt en voor iedereen toegankelijk te worden gemaakt!

Met die gedachte in het achterhoofd zijn ACC en ASTRAC op zoek gegaan naar een manier om de culturele rechten bij zoveel mogelijk mensen bekend te maken als deel van de mensenrechten. Als organisaties die de culturele centra vertegenwoordigen, wilden ze tegelijkertijd hun leden de kans geven om de uitoefening van die culturele rechten te verbeteren. Ter herinnering: het decreet van 21 november 2013 stelt deze rechten centraal in de missies van de culturele centra die worden gesteund door de Federatie Wallonië-Brussel - ze worden tegelijkertijd het referentiesysteem, het doel en de middelen van hun actie.

Bekijk de video [FR] >>>

Deze video over culturele rechten biedt iedereen de kans om het begrip 'culturele rechten' te ontdekken en te begrijpen, nu de term een momentum begint te genereren in de culturele sector. De video kan worden overgezet naar andere sectoren, waardoor veel spelers hun veldwerk met culturele rechten kunnen bekendmaken en benadrukken.

De video is vergelijkbaar met een vorige verklarende video van de netwerken, "Qu’est-ce qu’un Centre culturel", gepubliceerd in 2016, en met de kleine gids van de Culturele Centra van 2017 die net opnieuw is bijgewerkt en bijgewerkt. Dankzij de toegankleijke aanpak is het een nuttige aanvulling op hun Kiesmemorandum [FR] >>>

Artistieke & culturele sector Beleid Publiekswerking

Nieuws

#5 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Een nieuw seizoen! Ondanks de maatregelen om de huidige gezondheidscrisis te beperken doet de kunsten- en cultuursector haar best om opnieuw op gang te komen. In deze uitzonderlijke omstandigheden blijft RAB/BKO informatie verzamelen en verspreiden, over de taalgrens heen. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de steunmaatregelen op de verschillende bestuursniveau's alsook persartikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Covid-19
Nieuws

#4 Covid-19 & de Brusselse kunsten- en cultuursector

Dit vierde persoverzicht rond Covid-19 en de Brusselse kunsten- en cultuursector verzamelt de ontwikkelingen in de zomer. Net als bij de vorige overzichten vind je hier de maatregelen op de verschillende bestuursniveau's, de acties op Europees niveau, alsook nuttige artikels en links rond de evolutie van de situatie en de gevolgen ervan voor de kunsten- en cultuursector.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Publiekswerking Toerisme Covid-19