Persmededeling

Culturele samenwerking | Sven Gatz en Alda Greoli op visite bij MUSIC FUND

Minister van Cultuur Sven Gatz en zijn collega van de Franstalige Gemeenschap Alda Greoli hebben vandaag Music Fund bezocht. Dat is een culturele organisatie die via muziek sociale kansen creëert. Music Fund is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.


Persmededeling - VG - 17/10/2017

Sven Gatz en Alda Greoli op visite bij MUSIC FUND

Minister van Cultuur Sven Gatz en zijn collega van de Franstalige Gemeenschap Alda Greoli hebben vandaag Music Fund bezocht. Dat is een culturele organisatie die via muziek sociale kansen creëert. Music Fund is dit jaar het uithangbord van de culturele samenwerking tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Via een samenwerking over de taalgrens heen bundelt Music Fund krachten en expertise. Zo brengt de organisatie in 2017 de opleiding ‘instrumentenherstel’ uit Vlaanderen en Wallonië dichter bij elkaar en ondersteunt ze instrumentinzamelingen en artistieke projecten.  
 
Minister Gatz en Greoli trokken vandaag naar Marche-en-Famenne om de sfeer op te snuiven in de herstelateliers voor blaas -en tokkelinstrumenten. Oorspronkelijk begon Music Fund als humanitaire organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en herstelt ten voordele van muziekscholen en muziekprojecten in conflictgebieden of ontwikkelingslanden. De inzameling van instrumenten gebeurt in zowat heel Europa. Na herstelling krijgen ze een tweede leven in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Amerika.  Maar ook in eigen regio is de cultuurorganisatie actief. Zo zetten ze sociaal-artistieke muziekprojecten in de steigers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Music Fund ontwikkelt zich als sociaal geëngageerde organisatie met kansarmen en vluchtelingen als doelgroep.
Daarnaast zorgt Music Fund voor stages in het kader van instrumentenbouw, stelt de organisatie muziekinstrumenten ter beschikking voor muziekscholen en andere socio-artistieke projecten én organiseert ze uitwisselingsprogramma’s voor studenten die graag een vervolmakingsstage ‘Hersteltechnieken’ volgen. De projectsamenwerking rond Music Fund steunt dan ook op partners als Brugge Plus, ILSA (International Lutherie School Antwerp) en IFAPME, een opleiding gitaarbouw uit Limal.
Naast Marche-en-Famenne ondersteunt ook de stad Brugge de organisatie Music Fund. Beide steden plannen een creatiefestival rond blaasinstrumenten onder de naam ‘En Avant Marche’. Dit terugkerend festival zal haar eerste editie kennen in Marche-en-Famenne, in de lente 2019 en in Brugge het jaar daarop. 
 
Minister Gatz: “Instrumenten zijn vaak zo duur dat ze voor veel mensen gewoon onbetaalbaar zijn. Music Fund zamelde de afgelopen jaren 5.000 instrumenten in en gaf ze, vaak na herstel, een tweede leven.Het is een uniek cultureel en sociaal project. Aan elk instrument is een naam verbonden, die van de schenker en die van een jongen of een meisje, in een minder kansrijke situatie, die zich wil inspannen om het instrument te leren bespelen.”
 
Minister Greoli: “Zonder muzikant én instrumentenbouwer is er geen muziek.Onze beide Gemeenschappen kennen een aantal gereputeerde opleidingen instrumentenbouw en -herstel, zowel in dag- als avondonderwijs. Het is een ambacht waar kennisuitwisseling en vervolmakingsstages een belangrijke rol spelen. Music Fund biedt studenten in eigen land en in de Derde Wereld die kans.Door instrumenten en expertise samen te brengen sluit Music Fund de cirkel. Van oude muzikant of schenker reist een gitaar, viool of blaasinstrument door de handen van een luthier naar een toekomstige muzikant.”
 
Naast het uithangbord is er natuurlijk ook de Projectoproep voor culturele uitwisselingen en samenwerkingen in het kader van het samenwerkingsakkoord. Voor culturele samenwerkingen dienden in 2018 opnieuw een 50-tal aanvragers een dossier in. De afgelopen 3 jaar zijn er zo in totaal afgerond 200 aanvragen ingediend. In totaal wilden zo’n 400 culturele organisaties in het land een samenwerking over de taalgrens opzetten. Het toont hoe breed en hoe groot de interesse om samen te werken tussen de twee Gemeenschappen leeft.

Samenwerking

Nieuws

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Herinner je je nog het voorstel 27 uit het Cultuurplan voor Brussel (2009): "De cultuursector pleit er ook voor dat die organisatie (die zich met cultuurmarketing bezighoudt, nvdr) de krachten die verschillende overheden totnogtoe voor meerdere soortgelijke communicatiekanalen, inzetten, bundelt in - één enkel agenda-magazine, gratis en meertalig, [...] en - één enkele agenda-site (cultuur- en vrijetijdssite) meertalig, met een redactionele insteek en o.m. profiling-faciliteiten en mailservices." Wel, sinds 17 april, staan we een grote stap dichter bij de realisatie van dit voorstel want 5 ministers stemden ermee in om gezamenlijk een jaarlijks budget van € 200.000 vrij te maken ter ontwikkeling van een gezamenlijke, meertalige cultuurcommunicatiestrategie voor Brussel !
Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Samenwerking
Nieuws

ENGAGEMENT, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector

Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Visit.brussels Awards : de negen winnaars zijn bekend

Negen culturele en toeristische initiatieven uit Brussel die hun stempel drukten op 2017 zijn op donderdag 29 maart tijdens de visit.brussels Award Ceremony & Networking Night gehuldigd. Na de publieksstemming bekroonde de jury van professionals uit de toeristische sector de projecten die in hun domein hebben meegewerkt aan de internationale uitstraling van Brussel in 2017.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling Toerisme
Nieuws

KANAL - Centre Pompidou | NOA/EM2N/SERGISON BATES winnen de internationale architectuurwedstrijd

Het bouwkundig project van architectenbureau’s noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates architects (Londen) is unaniem gekozen voor de verbouwing van de voormalige Citroëngarage IJzer tot een nieuwe cultuurpool, die onder de naam KANAL - Centre Pompidou een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum (CIVA) en openbare ruimte voor cultuur, onderwijs en recreatie zal huisvesten. Volgens de jury van de internationale architectuurwedstrijd is het project ‘uitzonderlijk goed geïntegreerd in zijn omgeving.’
Citroën Artistieke & culturele sector Beleid Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling
Nieuws

Spots.brussels : de Brusselse gids van culturele zalen en podia !

Kleine herinnering: in voorstel 11 van het Cultuurplan voor Brussel (2009), werd gevraagd een databank te ontwikkelen van alle culturele infrastructuur in Brussel. En dit voorstel werd werkelijkheid met de lancering van spots.brussels ! Het project is een samenwerking van perspective.brussels, visit.brussels en agenda.brussels en ook RAB/BKO en de leden werden nauw betrokken.
Cultuurplan Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling