Nieuws

2017: hét jaar van jazz in Brussel

In 2015 richtten enkele vooraanstaande huizen een jazzplatform om zo beter het jazzaanbod van de hoofdstad in kaart te brengen. Het was duidelijk dat er veel te doen was in de Brusselse jazzscène, maar bij het oplijsten van alle events overtrof het aanbod zelfs alle verwachtingen. In 2017, 100 jaar na het verschijnen van het eerste jazzalbum, komt dit allemaal samen tot een nieuw hoogtepunt. 


Dagelijks zijn er meerdere live concerten verspreid over de stad en er zijn maar liefst een tiental grotere jazz-evenementen en festivals per jaar.  Bovendien ontstaan er in deze dynamische sector steeds nieuwe initiatieven en openen er nieuwe cafés en clubs die jazz op het programma zetten. Ook sommige hotels sprongen mee op de kar en starten met de organisatie van jazzapéro’s en concerten in hun stijlvol kader.

In 2017 lijkt of dit allemaal samenkomt tot een nieuw hoogtepunt: Flagey en AB Concerts vieren samen te werken rond de 100ste verjaardag van de eerste jazz-opname op vinyl; Unesco slaagt de handen in elkaar met visit.brussels, Flagey en een heel aantal jazzactoren om de International Jazz Day op 30 april extra in de verf te zetten; onze geliefde Toots zal op verschillende wijzen gevierd worden; the Belgian Jazz Meeting vindt dit jaar plaats in Brussel en trekt een breed internationaal publiek aan; de legendarische jazzband Aka Moon viert zijn 25-jarig bestaan en viert dat met een collector box en enkele surprise acts...

En dan zijn er de onmiskenbare vaste waarden zoals Brussels Jazz Marathon, Brussels Jazz Festival, Brosella Folk & Jazz, Jazz Station… Om nog maar te zwijgen van het aanbod in het bruisende circuit van clubs en bars.

Meer info & programmatie, hier >>>

Artistieke & culturele sector Samenwerking

Nieuws

MuseumPASSmusées | Eerste Belgische museumpas schiet uit de startblokken met 6.000 exclusieve passen

Met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België. Vanaf september is het eindelijk mogelijk. Om dat in de verf te zetten, start museumPASSmusées met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars. Goed voor één jaar lang gratis museumbezoek ! De musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië presenteren zich met dit project samen op één kaart met de steun van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 
Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking
Nieuws

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Herinner je je nog het voorstel 27 uit het Cultuurplan voor Brussel (2009): "De cultuursector pleit er ook voor dat die organisatie (die zich met cultuurmarketing bezighoudt, nvdr) de krachten die verschillende overheden totnogtoe voor meerdere soortgelijke communicatiekanalen, inzetten, bundelt in - één enkel agenda-magazine, gratis en meertalig, [...] en - één enkele agenda-site (cultuur- en vrijetijdssite) meertalig, met een redactionele insteek en o.m. profiling-faciliteiten en mailservices." Wel, sinds 17 april, staan we een grote stap dichter bij de realisatie van dit voorstel want 5 ministers stemden ermee in om gezamenlijk een jaarlijks budget van € 200.000 vrij te maken ter ontwikkeling van een gezamenlijke, meertalige cultuurcommunicatiestrategie voor Brussel !
Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Samenwerking
Nieuws

ENGAGEMENT, een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector

Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT.
Artistieke & culturele sector
Nieuws

Visit.brussels Awards : de negen winnaars zijn bekend

Negen culturele en toeristische initiatieven uit Brussel die hun stempel drukten op 2017 zijn op donderdag 29 maart tijdens de visit.brussels Award Ceremony & Networking Night gehuldigd. Na de publieksstemming bekroonde de jury van professionals uit de toeristische sector de projecten die in hun domein hebben meegewerkt aan de internationale uitstraling van Brussel in 2017.
Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur Stadsontwikkeling Toerisme