Leertraject ‘Omgaan met polarisatie’

31 mrt 2025 09:00 > 31 mrt 2025 17:00

Gezocht: 30 enthousiaste verbinders voor het VGC-leertraject ‘Omgaan met polarisatie’!

In onze gepolariseerde samenleving is het niet altijd gemakkelijk om verbinding te vinden. Een toenemend wij-zij-denken heeft tot gevolg dat burgers uit elkaar groeien en niet meer met elkaar in dialoog gaan. Daarom lanceert de VGC een leertraject om de verbinding tussen Brusselaars te versterken en polarisatie tegen te gaan.

Wat leer je?

Tijdens vier sessies, in samenwerking met het Hannah Arendt Instituut, reiken we kennis over polarisatie aan en gaan we in dialoog over samenlevingsuitdagingen. Als deelnemer ga je aan de slag met eigen casussen, zodat je de inzichten meteen in de praktijk kunt gebruiken. Dit interactieve leertraject biedt dus zowel kennisopbouw als praktische handvatten om polarisatie aan te pakken. Het helpt je om in de toekomst gepolariseerde situaties te voorkomen.

Wat staat er op het programma?

  • Sessie 1 – 31/03: Wat is polarisatie? (GC De Kriekelaar – volledige dag) 

Allereerst kijken we naar brede trends en ontwikkelingen. Is er meer polarisatie in de samenleving dan vroeger? En is elke vorm van polarisatie even schadelijk? Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen? Op welke manier zien we dat in Brussel? Hoe verschilt polarisatie van conflict en van diversiteitsvragen? We gaan daarna dieper in op de effecten van polarisatie in verschillende contexten.

  • Sessie 2 – 15/05: Waar komt polarisatie vandaan? (GC De Kriekelaar – volledige dag)

De tweede sessie verkent verder de aanleidingen van polarisatie. We zoomen in op identiteit, diversiteit en beeldvorming. Welke impact heeft beeldvorming op polarisatie? Waarom is het belangrijk om in te zetten op genuanceerde beeldvorming? Hoe kunnen we dat toepassen in onze eigen Brusselse praktijk?

  •  Sessie 3 – 10/06: Hoe zetten we in op verbinding? (GC De Kriekelaar – volledige dag)

Hoe kun je het best met polarisatie omgaan om tot meer verbinding te komen? Die vraag staat centraal in de derde sessie. We bekijken ook samen welke aanpak geschikt is voor welke situatie. Zo helpen we handelingsverlegenheid te overwinnen.

  •  Sessie 4 – 15/09: Terugkomsessie (GC De Kriekelaar – halve dag)

In de laatste sessie kijken we terug op het hele traject. Welke situaties hebben zich voorgedaan? Hoe heb je gereageerd? En wat is je inzicht nu? We werken aan de verankering van strategieën in je eigen werkomgeving.

Online platform

De uitwisseling met andere deelnemers gaat verder dan alleen de fysieke sessies. Tijdens het leertraject heb je ook toegang tot Arendt Academy, het digitale leerplatform van het Hannah Arendt Instituut. Hier vind je het cursusmateriaal, extra verdieping en uitwisselingsmogelijkheden. Daarnaast heb je toegang tot verschillende vormingen van het Hannah Arendt Instituut.

Wat kun je na het leertraject?

Kennis

  • Je hebt inzicht in de maatschappelijke context en hoe die bijdraagt aan ‘wij tegen zij’-denken.
  • Je weet wat polarisatie is en wat het niet is.
  • Je hebt inzicht in de rol van onder meer identiteit en groepsdynamiek in polarisatie.
  • Je kunt omgaan met polarisatie, zowel met de positieve als met de schadelijke vormen.

Vaardigheden

  • Je herkent hoe maatschappelijke trends invloed hebben op je eigen werk.
  • Je kunt polarisatie in je eigen organisatie herkennen en analyseren.
  • Je kunt de geleerde strategieën toepassen om polarisatie aan te pakken.

Voor wie?

  • Medewerkers uit het Nederlandstalige netwerk in Brussel die op zoek zijn naar manieren om polarisatie aan te pakken.

Wat verwachten we van jou?

  • Je neemt een duurzaam engagement op als professional in het N-netwerk.
  • Dit traject is gratis, maar we verwachten wel dat je je engageert voor het hele traject en dat je aanwezig bent bij alle sessies.
  • Je bent bereid om van andere deelnemers te leren en om eigen ervaringen en kennis over polarisatie uit te wisselen.
  • Je levert een actieve bijdrage op het digitale leerplatform Arendt Academy.

Organisatie: VGC-Samenleven en Diversiteit in samenwerking met Bon-Agentschap Integratie en Inburgering 

Meer informatie en inschrijven

Gerelateerde inhoud (per thema)

L’Immense Festival keert terug

Gesteund door een breed netwerk van culturele en sociale organisaties neemt het festival intrek in onder andere het Théâtre National,…

Mutualiseren: Wat is het nut voor de non-profitsector?

[Dit onderzoek is Franstalig] Le secteur non-marchand bruxellois fait face à un double défi : l’inflation des coûts et la…

Leertraject ‘Omgaan met polarisatie’

In onze gepolariseerde samenleving is het niet altijd gemakkelijk om verbinding te vinden. Een toenemend wij-zij-denken heeft tot gevolg dat…

Molenbeek for Brussels 2030

Via het concept Sadaka (dat staat voor solidariteit, generositeit, empathie en altruïsme), wil de kandidatuur de toekomst vormen van een stad…

,,