
Work in Progress | Programmatie & partnerschappen
Antiracismevorming
Programmeren buiten de reguliere circuits: werken aan een meer inclusieve en rechtvaardige programmatie.
Het culturele aanbod zou een afspiegeling moeten zijn van de diversiteit van verhalen en kunstenaars die Brussel rijk is, maar in de praktijk blijkt programmatie vaak vast te zitten in de gebaande paden. Kunstenaars met diverse achtergronden hebben daardoor meer moeite om geprogrammeerd to worden bij de huizen waar ze graag zouden spelen, wat uiteindelijk zorgt voor een verarming van het aanbod en een grotere afstand tot het publiek.
Hoe kunnen cultuurwerkers een inclusieve programmatie aanbieden? Welke partnerschappen en strategieën kunnen gebruikt worden om de zichtbaarheid van ondervertegenwoordigde artiesten te verhogen en een nieuw publiek bereiken? Hoe kan programmatie bijdragen in de strijd voor gelijkheid en tegen discriminatie?
Met :
— Théâtre de la Vie, dat een inclusieve programmatie verdedigt en de initiatiefnemer is van de thematiek van de dag.
— Mireille-Tsheusi Robert (Fémïya), antiracistische activiste, auteur en expert in systemische discriminatie.
— Pitcho, multidisciplinaire artiest, sleutelfiguur in de Belgische hiphopscene en stem van de Afrikaanse diaspora.
Aan de hand van hun gedeelde ervaringen nodigt deze sessie uit om concrete hefbomen te verkennen waarmee we programmatiepraktijken kunnen vernieuwen en partnerschappen kunnen ontwikkelen die gestoeld zijn op principes van gelijkwaardigheid en diversiteit.
Schrijf je alvast in voor de volgende sessies!
Podcast | Sessie 1: Sociale ongelijkheid in de kunsten
Onderzoeker Carla Mascia (ULB) maakt de balans op van de culturele sector, waarbij ze de nadruk legt op racisme en sociale ongelijkheid. In haar onderzoek Inequal Arts analyseert ze vanuit een intersectioneel perspectief de carrières van kunstenaars, op basis van geslacht, etnische afkomst en sociale klasse.
Hoe kunnen culturele instellingen bondgenoten zijn van geraciseerde kunstenaars? Welke praktische stappen kunnen er worden gezet? Deze eerste podcast opent de discussie voor een meer inclusieve sector.
Opgenomen in Cinema Nova op 20 februari 2025.
Work in Progress: inspiratiegids voor een antiracistische cultuursector
In 2024 publiceerde de RABKO Work in Progress, een inspiratiegidsvvoor de strijd tegen racisme in de culturele sector. Deze gids ontwikkelden we samen met Africalia en bevat getuigenissen, aanbevelingen en concrete strategieën om cultuurwerkers te helpen om hun werking inclusiever en rechtvaardiger te maken.
Deze digitale gids is zeker niet exhaustief en is bedoeld als een startpunt voor voortdurende reflectie en actie. Neem gerust regelmatig een kijkje om je beroepspraktijk te voeden.
Work in Progress is een initiatief van RABKO met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles.
Praktische informatie
Théâtre de la Vie
Rue Traversière 45, 1210 Saint-Josse-ten-Noode
24 april 2025
Van 14:00 tot 17:00
NL - FRGratis
Georganiseerd door RABKO & Africalia

Het programma
Accueil
Début de la rencontre
Pause café
Fin de la rencontre
Gerelateerde inhoud (per thema)
Work in Progress: inspiratiegids voor een antiracistische cultuursector
RABKO presenteert Work in Progress, een inspiratiegids voor de strijd tegen racisme in de culturele sector. Deze gids ontwikkelden we…
Molenbeek for Brussels 2030
Via het concept Sadaka (dat staat voor solidariteit, generositeit, empathie en altruïsme), wil de kandidatuur de toekomst vormen van een stad…
Validisme, media en maatschappij
[Dit is een Franstalige publicatie] Le monde mis en scène par les médias belges francophones est pratiquement exempt de personnes…