Documentatie

VTi | Courant 106: Op het spoor. Trajecten en besognes van beginnende makers

Waar en wanneer wordt iemand 'kunstenaar'? Hoe start een artistieke loopbaan? Wat is dat eigenlijk, een 'beginnende maker'? Deze Courant bevat zes interviews met kunstenaars over hun voortraject, opleiding, afkomst en ambities. De interviews maken deel uit van het onderzoek dat VTi, samen met 
Demos en Brussels Kunstenoverleg, voerde naar 'talentontwikkeling': de begeleiding van (jonge) kunstenaars en hun in- en doorstroom in de sector. In het kader van dat onderzoek namen we interviews af met podiumkunstenaars en bemiddelaars die hun werk ondersteunen. In het najaar verschijnt een publicatie op basis van het volledige onderzoek. 
Verder schreef Esther Severi voor deze Courant een voorbeschouwing bij het komende Mestizo Arts Festival (MAF), dat in het teken zal staan van 'fenotype' en de invloed van context op iemands identiteit. Ze voerde gesprekken met kunstenaars die hun werk toonden tijdens work-in-progressmomenten van MAF. De Bâtard-ploeg palmde ten slotte de middenpagina's in met hun map of concerns. Op basis van een breed verspreide oproep naar kunstenaars, wetenschappers, activisten en publiek werden bezorgdheden in kaart gebracht, gegroepeerd per thema. De kaart dient als inspiratiebron en vertrekpunt voor het Bâtard Congres en Festival begin december.

De publicatie kan je hier bestellen of hier downloaden.

Diversiteit