Documentatie

UNITED STAGES | Jaarverslag

Geïnspireerd door de reflecties uit het forum "La culture n'est pas décorative" afgelopen juni is United Stages klaar voor een nieuw en ambitieus jaar.

United Stages?

Ontstaan in 2017, vanuit de context van de tweede migratiegolf in België, is United Stages een label dat samenwerkt met culturele spelers die aan een socialere politiek willen werken.

Als het label er destijds naar streefde om de armoede te 'beheersen' in plaats van te overwinnen, dan wil het nu de problemen bij de wortel aanpakken en zich op sociaal-politiek niveau engageren.

United Stages in cijfers:

  • 47 culturele organisaties als lid
  • 5 verenigingen die ondersteund worden: Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Deux euros cinquante, DoucheFLUX, Solidarity is Not a Crime, La Voix des Sans-Papiers
  • 15 380 aan steun 
  • 109 deelnemers aan het forum "La culture n'est pas décorative"

"Verder gaan dan een liefdadigheidshouding"

Tijdens en na het forum "La culture n'est pas décorative" afgelopen 13 en 14 juni kon United Stages reflecteren over haar bestaansredenen. De wens om af te stappen van het humanitaire en richting een meer sociaal-politiek engagement te evolueren werd tijdens de tweedaagse bevestigd.

Het jaarrapport heeft het ook over de wil om de migratiekwestie en de dakloosheid samen te behandelen - twee fenomenen die sociologisch nauw met elkaar verbonden zijn.

Lousie Martin Loustalot in een interview bij PointCulture:

"Finalement, avec tout les apports du forum, l’état d’esprit pour l’année qui commence c’est : ouvrir nos portes, laisser entrer et surtout, nous acteurs.trices culturel.le.s, sortir de chez nous et aller à la rencontre de. Pour maintenir la mobilisation avec un projet ambitieux à construire ensemble, les membres du label ont l’idée d’organiser, cette année, un grand festival autour du thème de la désobéissance culturelle."
Bron : Pierre Hemptinne, United Stages : la culture n'est pas décorative, PointCulture, 16/09/2019.

De digitale versie van het jaarverslag van United Stages is nu beschikbaar in PDF. U vindt er ook de conclusies uit de reflectie die tijdens het forum "La culture n'est pas décorative" gehouden werd.

Vindt het jaarverslag hier hier >>>

BRUXEO-vorming, diversiteitsmanagement en inclusie

BRUXEO, als onderdeel van het So-Divercity-project, en HET UNITED STAGE-label nodigen u uit om deel te nemen aan een werkgroep voor diversiteitsmanagement en inclusie binnen culturele verenigingen.

Inschrijven kan nog tot 30 november. Inschrijving en meer informatie over de vorming >>>

Rapport Dactivité United Stages 2019
Communicatie Diversiteit Publiekswerking