Documentatie

Stichting voor de Kunsten | Derde editie van de Brussels Art Guide

De Stichting voor de Kunsten brengt in 2016 de derde editie van de Brussels Art Guide uit, een gewijd aan de hedendaagse kunstscène van Brussel.

De derde editie van de Brussels Art Guide zou initieel pas in 2017 uitgebracht worden, maar deStichting voor de Kunsten had verschillende redenen om de gids een jaar vroeger te publiceren. De editie van 2015/2016 kende immers een groot succes en de voorraad was helemaal uitgeput! Daarnaast ontsproten er in het laatste jaar heel wat nieuwe initiatieven in Brussel, met niet minder dan twee nieuwe musea; het ADAM (Art And Design Museum) et het MIMA (Millenium Iconoclast Museum of Art).

Brussel is niet meer weg te denken uit het landschap van de hedendaagse kunst. Jaarlijks vestigen er zich kunstenaars, kunstverzamelaars en galleristen uit alle hoeken van de wereld en het wordt steeds moeilijker om alle nieuwe projecten, gallerijen, collectieven en projecten nog bij te houden.

Vanuit dit idee heeft de Stichting voor de Kunsten poolshoogte genomen van de Brusselse kunstscène en brengt het sinds 2013 een gids uit van alle projecten en locaties die van Brussel een cultureel kruispunt van de hedendaagse kunst maken. In een eerste deel van de gids worden 10 persoonlijkheden die actief zijn in de kunstensector (verzamelaars, curatoren, uitgevers en artistiek directeurs) geïnterviewd over hoe zij hedendaagse kunst in Brussel ervaren. Daarnaast geven zij ook heel wat aanraders mee binnen dit domein.

Het tweede deel, "Favourites 2016/2017", stelt 40 betekenisvolle projecten en locaties voor (galerijen, musea en kunstencentra), geselecteerd door deze 10 persoonlijkheden. De Brussels Art Guide biedt ook een adressenboek aan, met een overzicht van alle locaties gerelateerd aan de hedendaagse kunst in Brussel, een index van kunstenaars en een agenda van alle belangrijke evenementen gepland in 2016 en 2017 en een selectie van hotels en restaurants. De Brussels Art Guide wil professionals, gepassioneerden, touristen en groentjes laten proeven van de rijke hedendaagse kunstscène in Brussel. De gids komt uit op 21 april naar aanleiding van Art Brussels.  De teksten werden geschreven door Virginie Devillez, Sam Steverlynck, en Valérie Verhack. De Brussels Art Guide word is een samenwerking tussen de Stichting voor de Kunsten en visit.brussels.


Artistieke & culturele sector Publiekswerking