Documentatie

Rethinking Belgium (Re-Bel) | Herbekijk de webinar "Voorrang voor het federale niveau?"

Op 8 juni organiseerde het initiatief Rethinking Belgium (Re-Bel) opnieuw een publiek debat rond de volgende staatshervorming in België, ditmaal met een focus op het federale niveau. De webinar valt nu te herbekijken.


Terwijl het vorige webinar zich onder de titel "Naar een België met 4?" toespitste op de vraag of België moet evolueren naar een federale staat met vier gewesten, stelde Re-Bel in deze tweede webinar de noodzaak - of niet - van een voorrang aan het federale niveau in vraag. De registratie van de webinar kun je hieronder herbekijken:

De maatregelen in verband met de strijd tegen Covid-19 en de verbintenissen die op Europees niveau zijn aangegaan in de strijd tegen de klimaatopwarming zijn voorbeelden die ons doen nadenken over de noodzaak - of niet - van een hiërarchie binnen de federale structuur. 

Met andere woorden: moet er een vorm van hiërarchie bestaan tussen het federale en het regionale niveau, onder welbepaalde voorwaarden (zoals noodsituaties), met het oog op een grotere doeltreffendheid en minder blokkades in het Belgische institutionele apparaat? Of ontneemt deze hiërarchie net de gefedereerde niveau's een deel van hun autonomie?

  • Gebruikte talen: FR/NL (met simultaanvertaling)
  • Moderatie: Béatrice DELVAUX (Le Soir) & Karel VERHOEVEN (De Standaard) 
  • Welkomstwoord en openingswoorden: Philippe VAN PARIJS (Re-Bel & UCLouvain)
  • Inleiding: Gwendolyn RUTTEN (Open VLD)
  • Sprekers: Johanne POIRIER (McGill University, Montréal), Patricia POPELIER (UAntwerpen), Marc UYTTENDAELE (ULB)
  • Conclusies: Paul DE GRAUWE (Re-Bel & LSE)

Alle sessies herbekijken

Artistieke & culturele sector Beleid