Documentatie

RAB / BKO, de Brusselse Museumraad, Cultuurcentrum Brussel & Concertation des centres culturels bruxellois | Verslag Nieuwjaarsdrink 2016 | Horizon 2030 - De beloftes van het beleid

Op maandag 18 januari 2016 organiseerden het Brussels Kunstenoverleg (BKO) en Réseau des Arts à Bruxelles (RAB), de Brusselse Museumraad (BMR), Cultuurcentrum Brussel (CCB) en de Concertation des centres culturels bruxellois (CCCB) voor de derde keer hun gezamenlijke nieuwjaarsdrink de Nouvel An, in het Théâtre National. Voorafgaand aan de receptie hebben de netwerken het woord gegeven aan verschillende sprekers vanuit zowel de culturele sector als het beleid om hun ervaringen te delen omtrent samenwerking over sector-, taal- en disciplinegrenzen heen.

Bijna exact een jaar geleden, op 12 januari 2015, brachten de Brusselse culturele netwerken de acht Ministers bevoegd voor cultuur in Brussel voor de eerste keer samen, in aanwezigheid van meer dan 200 culturele directies. De beleidsverantwoordelijken gingen in gesprek over samenwerking en mogelijke uitwisselingen tussen de verschillende beleidsniveaus en kabinetten.

Nu, één jaar later, werden diezelfde Ministers opnieuw uitgenodigd en gevraagd om kort – in enkele minuten -  hun verwezenlijkingen in 2015 en vooral hun concrete projecten en wensen voor 2016, en met uitbreiding 2030, toe te lichten. Vijf Ministers tekenden present die dag: Rudi Vervoort, Minister-President van het Hoofdstedelijk Gewest, Joëlle Milquet, Minister van Cultuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Sven Gatz, Minister van Cultuur en Brussel van de Vlaamse Gemeenschap, Rachid Madrane, Minister van promotie van Brussel van de Fédération Wallonie-Bruxelles en Elke Sleurs, Federaal Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid.

Pascal Smet, Collegelid van de VGC bevoegd voor Cultuur, kon wegens parlementaire verplichtingen er niet op tijd geraken, maar was wel aanwezig op de receptie. Fadila Laanan, Minister van Cultuur van de Cocof en Didier Reynders, Federaal Minister bevoegd voor de Culturele instellingen, waren verontschuldigd. Aan hen drie werd gevraagd om schriftelijk te antwoorden op de vragen.

Hieronder vindt u een verslag van de beloftes van de Ministers met betrekking op samenwerkingsprojecten tussen de verschillende beleidsniveaus en kabinetten.

>>> Horizon 2030: De beloftes van het beleid (pdf)

Beleid Samenwerking