Documentatie

BSI | Van “grote voetgangerszone” tot stedelijk en grootstedelijk project: troeven en uitdagingen voor het Brusselse stadscentrum

Deze synthesenota van het Brussels Studies Institute (BSI) gaat dieper in op de autovrije zone van het Brusselse stadscentrum als trigger en belangrijk knooppunt om ook de hele stedelijke en grootstedelijke ontwikkeling van Brussel te herzien. 


In 2015 werden de centrale lanen afgesloten voor autoverkeer om plaats te maken voor een van de grote stedelijke projecten van de laatste decennia in Brussel. Vijf jaar na de start van de werken tonen verschillende waarnemingen de belangrijke gevolgen van het project aan voor de kwaliteit van de openbare ruimte, de huisvesting en de voorzieningen, de lokale economie en werkgelegenheid, de mobiliteit, de toegankelijkheid en de logistiek, maar ook voor de sociale en culturele activiteiten, enz. 

In deze nota is het eerste deel gewijd aan de algemene context - en de crisissen - die een impact hebben gehad op het project, terwijl het tweede deel ingaat op de huidige uitdagingen. Tot slot worden in de nota enkele beleidspistes voorgesteld om de kwaliteit en het beheer van het project te verbeteren.

Deze samenvatting is geschreven door Michel Hubert, Eric Corijn, Julie Neuwels, Margaux Hardy, Sofie Vermeulen en Joost Vaesen.

De volledige publicatie (PDF) >>>
Meer info over de publicatie >>>

Artistieke & culturele sector Stadsontwikkeling Covid-19