Documentatie

Ecarlate la Cie | Studie | Gender in de podiumkunsten

In samenwerking met de Uliège, de UCL en La Chaufferie Acte 1 liet Ecarlate la Cie een studie uitvoeren naar de aanwezigheid van vrouwen in de podiumkunsten. De resultaten van die Franstalige studie staan nu online.


Hoewel er de afgelopen jaren meerdere getuigenissen, gebeurtenissen en artikels aan bod kwamen die wezen op de genderongelijkheid in het Belgische culturele veld, ontbreken er vaak nog harde cijfers. Vertrekkend vanuit dat idee gaf Elsa Poisot (Ecarlate la Cie) de aanzet voor een kwantitatieve studie die tussen september 2019 en september 2020 uitgevoerd werd door ULiège, de Universiteit van Luik, in het kader van het project la Deuxième Scène. De studie legt de podiumkunsten in de FWB onder de loep en kijkt onder meer naar wie er welke functies uitvoert (artistiek, administratief, technisch), de toewijzing van subsidies, wie er in welke besluitvormings- en benoemingsorganen zetelt, enz.

Na deze kwantitatieve fase (Acte 3) volgt er nog een kwalitatieve fase (Acte 4), die uitgevoerd wordt door de UCL en binnenkort online komt.

  • Bekijk de ruwe resultaten van de kwantitatieve fase, "Présence des femmes dans le champ des arts de la scène", hier [FR] >>>
Artistieke & culturele sector Diversiteit