Documentatie

DW B | Atlas Brussel

Het literaire tijdschrift DW is een creatief laboratorium voor literatuur en de kruisbestuiving met beeldende kunst, fotografie, architectuur, theater, ... DW B bracht net ATLAS BRUSSEL uit, een boek dat de hoofdstad presenteert als literaire inspiratiebron, als atlas van emoties, als een stedelijk landschap vol superdiversiteit. 

Op uitnodiging van Peter Vermeersch leverden drieëntwintig schrijvers - die in Brussel hebben gewoond, er nog steeds wonen, of er een pied-à-terre hebben - een bijdrage met poëzie, proza, essay of iets daar tussenin.

In zijn boek Flesh and Stone: The Body and the City in Western Civilization betreurt de Amerikaanse socioloog Richard Sennett dat hedendaagse steden het lichaam zo vaak vergeten. Ze lijken hun inwoners liever te herleiden tot bloedeloze, eendimensionale categorieën: consumenten, pendelaars, tweeverdieners, jongeren, daklozen of desnoods migranten. De auteurs van deze DW B laten zich niet indammen door deze labels. Ze vertellen over de vele complexe manieren waarop iederéén de stad waarneemt en aanvoelt. Net als alle andere inwoners zijn deze schrijvers deel van de stad, elk met hun eigen unieke lichaam. Ze lopen langs plekken die hen inspireren of aan het schrijven zetten. Plekken waar ze liefde, verwarring, plezier of pijn voelen. Want voor hen zijn juist die vele verscheidene ervaringen de essentie van Brussel: de kus in Ter Kameren, de kuiten die zich opspannen op de stationstrappen, de geuren die ze ruiken, en ja, ook de verontwaardiging en angsten waardoor ze kunnen worden overvallen. Dat alles vormt de stad.1

Schrijvers die meewerkten aan het boek: Anja Golob, Joke van Leeuwen, Daniel Tkatch, Taha Adnan, Grażyna Plebanek, Anne-Louise Bosmans, Nisma Al-Aklouk, Stéphane Symons, Laurence Vielle, Tjitske Jansen, Jonathan Robijn, Adnan Adil,Patrick McGuinness, Peter Vermeersch, Bregje Hofstede & Lize Spit, Frederik Willem Daem, Silvia Vainberg, Xavier Queipo,Geert van Istendael & Manza, Kader Sevinç, Ricardo Domeneck. 

Speciaal voor dit nummer werkte DW samen met Stefan Moens van Brukselbinnenstebuiten voor een ‘zintuiglijke’ wandeling door de Marollen. In lengte van jaren kan deze daarom dienen als literaire gids door Brussel.

Lees de volledige introductie op de website van DW B, hier >>>


Pers:

" 23 in Brussel wonende internationale auteurs schrijven een verhaal over de stad: "Qua diversiteit en veelzijdigheid is Brussel echt avant-garde" ", K. Vital, De Morgen, 01/03/17, (betalend artikel) >>>


1. [Introductie, ATLAS BRUSSEL door Peter Vermeersch (curator) en Hugo Bousset (hoofdredacteur)] 

Artistieke & culturele sector Diversiteit