Documentatie

De Standaard | Dubbelgesprek Jan Goossens (KVS) & Jo Libeer (Voka)

Eind 2014 bracht De Standaard twee mensen samen die tijdens het jaar met elkaar gebotst hadden om ze met elkaar te verzoenen. Jo Libeer (Voka) had zich gemengd in de discussie over de besparingen in de cultuursector en had zich vragen gesteld bij het nut van cultuursubsidies. Jan Goossens (KVS) treedt met hem in debat.Goossens verwijst ook naar de Brusselse culturele sector:
'Wat de culturele instellingen, vooral de Vlaamse, de voorbije vijftien jaar in Brussel hebben verwezenlijkt, is indrukwekkend. Dat Vlamingen en Franstaligen elkaar minder in de haren vliegen, en dat er zoiets als een Brusselse identiteit is gegroeid, is voor een groot stuk te danken aan de vele samenwerkingen en projecten die de cultuurhuizen op poten hebben gezet. Als dat geen verhaal is, dan weet ik het niet meer. Een hoopvol verhaal, bovendien, dat Brusselse jongeren een toekomstperspectief biedt. [...] In welk Brussel willen we over tien jaar leven en welke grensverleggende impulsen zijn er nodig om ons vooruit te helpen? Dat is ons verhaal. Er zijn in die zin al verschillende initiatieven geweest : Brussel 2000, het culturele akkoord van 2007, het cultuurplan Brussel... Of Festival Kanal, dat een culturele wegbereider is voor politieke en economische investeringen in de Kanaalzone. En nieuwe ideeën zijn in de maak. Dáárover moeten we het gesprek voeren, niet over een nieuw cultureel centrum in Ruisbroek, waarin ik niet echt geloof.'

Lees het volledige dubbelgesprek (enkel voor abonnees) 'Libeer: ‘Ik houd van uw drive en verontwaardiging’. Goossens: ‘U spreekt met een dubbele tong’', De Standaard, 20 december 2014.

Artistieke & culturele sector Beleid