Documentatie

De Morgen | Opinie: Vlaanderen zal rekening moeten houden met het meertalige Brusselse stadsproject

Op 4 juni 2014 schreven Eric Corijn (VUB), Jan Goossens (KVS) en Myriam Stoffen (Zinneke) het opiniestuk 'Vlaanderen zal rekening moeten houden met het meertalige Brusselse stadsproject' in De Morgen. Ze analyseren er de verkiezingsuitslagen in Brussel en plaatsen die in een breder maatschappelijk kader.Hieronder een aantal fragmenten uit het opiniestuk:
De meerderheid heeft vandaag geen belgo-Belgische referenties, waardoor de twee officiële taalgemeenschappen in de minderheid zijn.
Daarenboven is al twee derden van de gezinnen taalgemengd. En met de Staten-Generaal van Brussel in 2008-2009 en de daaropvolgende projecten in de kunstensector, het onderwijs, de sociale bewegingen of het Brusselonderzoek, heeft die nieuwe kosmopolitische realiteit ook een maatschappelijke uitdrukking gekregen.

Steeds meer ontstaat de indruk dat de instellingen van het federale België eerder deel zijn van het probleem dan wel van de oplossing. Te veel gemeenten die niet genoeg samenwerken met het gewest, twee gemeenschappen die nauwelijks met elkaar overleggen. Afspraken met de rand die nog moeten beginnen... Wat daarover in de andere gewesten en vooral in de eentalige media en partijen wordt verteld, lijkt veraf te staan van de Brusselse realiteit.

De volledige tekst vind je :Plus d'info clique ici >>>>

Beleid