Documentatie

Espace Catastrophe | Nieuwe editie C!RQ en CAPITALE #20

Ontdek de twintigste editie van het Franstalige tijdschrift van de circussector, C!RQ en CAPITALE, een initiatief van Espace Catastrophe, dat moet vechten om te overleven. Om te vermijden dat het tijdschrift er volledig mee moet ophouden, lanceert Espace Catastrophe nog een laatste oproep aan instituten, overheden, politici, de sector en haar lezers.

Vijf jaar C!RQ en CAPITALE

In oktober 2014 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift. De bedoeling was om er een plaats mee te bieden aan reflecties die getuigen van de kracht van het hedendaagse circus. C!RQ en CAPITALE is een poging om een sector die in volle ontwikkeling is in woorden te vatten; de uitdagingen en valkuilen te benoemen; het woord te geven aan degenen die aan circus doen en over circus denken. Ondertussen nemen die noden al vijf jaar de vorm aan van een trimestrieel magazine.

De uitvoering van zo'n redactioneel project, dat gratis verdeeld wordt in 4.000 exemplaren, betekent uiteraard een aanzienlijk investering van tijd en middelen. Vijf jaar lang kon het tijdschrift rekenen op financiële middelen van de COCOF en op het engagement van Espace Catastrophe. Maar vandaag voldoen die bronnen van inkomsten niet meer om het magazine te maken. Espace Catastrophe staat voor een financiële uitdaging door een nieuwe overeenkomst met de FWB en door de aanpassingen in het bouwproject van CIRK na het afwijzen van de werf aan Koekelberg.

Einde van het tijdschrift?

Om die reden lanceert Espace Catastrophe een laatste oproep met een simpele boodschap: als de huidige omstandigheden niet verbeteren, kan het magazine niet blijven bestaan. Om C!RQ en CAPITALE verder te kunnen zetten, is er op zijn minst een halftijdse betrekking nodig en daarbovenop een budget van 20 à 25.000 euro, klinkt het. 

Espace Catastrophe heeft altijd al voor structurele uitdagingen gestaan, maar daar nooit echt op gewezen: we verkozen de actie boven de klaagzang. We zijn fier op wat onze journalisten hebben kunnen delen tijdens die vijf seizoenen: een magazine dat erin slaagt het hedendaagse circu centraal te stellen, open voor de verschillende disciplines en voor nieuwsgierige lezers uit de kunsten en de samenleving - niet enkel voor kenners. 
Is this the end ? We hopen natuurlijk van niet. We zitten nog boordevol ideeën en we geloven erin dat er bergen verzet kunnen worden.

Catherine Magis & Benoît Litt, directeurs van Espace Catastrophe & redactiechef Laurent Ancion

Vind het nieuwe nummer hier [FR] >>>

Artistieke & culturele sector Beleid Communicatie Culturele infrastructuur