Documentatie

Brussels Studies | Nummer 86: Hiphop in Brussel: eindelijk uit het getto?

In nummer 86 van Brussels Studies bestudeert auteur Benoît Quittelier de sociaal-ruimtelijke aspecten van de locaties waar de hiphopcultuur wordt beoefend en verduidelijkt hij de hedendaagse transformaties van alle praktijken die met de hiphopcultuur te maken hebben.

Het artikel bestudeert de sociaal-ruimtelijke aspecten van de locaties waar de hiphopcultuur wordt beoefend en verduidelijkt de hedendaagse transformaties van alle praktijken die met de hiphopcultuur te maken hebben.
De beoefenaars van breakdance hebben aan maturiteit gewonnen en hun sociale positie verbeterd, waardoor breakdance, zowel letterlijk als figuurlijk, uit het getto is geraakt en zich thans ontwikkelt buiten de meest achtergestelde gebieden van de stad in wijken met een grotere etnische en sociaaleconomische mix.
Breakdance 
blijft echter grote problemen ondervinden om een plaats binnen het traditionele cultuurcircuit te veroveren. Ook de organisatie van de dagelijkse beoefening blijft moeilijk, omdat de breakdansers soms strategieën moeten bedenken om geschikte locaties te vinden. Het gebruik van de openbare of semiopenbare ruimten verloopt niet altijd vlekkeloos. De onbekendheid, het vrij slechte imago van de hiphopcultuur en de zwakke positie van de beoefenaars vergroten de risico’s op uitwijzing. Daarom worden steeds vaker weinig aantrekkelijke locaties gebruikt die op bepaalde uren verlaten zijn, zoals trein- of metrostations.

Culturele infrastructuur Diversiteit