Documentatie

BRAL | De stad maken

In hun nieuwe publicatie trekt BRAL samen met vijf Brusselaars en vijf Luikenaars naar de overkant van de oceaan om na te gaan hoe stadsmakers in Montréal omgaan met stedelijke commons.

Ontmoetingen met bevlogen Canadese stadsmakers

Montréal, Brussel, Liège wat hebben ze in common? Of het nu in Canada of in België is, burgers eigenen zich de stad toe. Ze spinnen het duurzame weefsel van de stad.  Ze doen dat vaak in de publieke ruimte, samen met elkaar, maar ze werken ook samen met de overheid en de privésector. Hoe gaan die stadsmakers aan de slag? Hoe kleuren zij de urban commons (stedelijke commons) in?

Tien jonge creatievelingen - vijf mannen, vijf vrouwen; vijf Brusselaars, vijf Luikenaars; met elk hun eigen expertise - gingen in juli 2019 op verkenning in Montréal, Canada.

Stedelijke commons als duurzame oplossing 

Deze publicatie meet de temperatuur van de stedelijke context. Steden ondergaan vandaag ingrijpende sociale en ecologische veranderingen (klimaatverandering, immigratie, toenemende sociale ongelijkheid, ...) die ons dwingen na te denken over hoe we de stedelijke ruimte invullen en beheren. De hedendaagse financiële en vastgoedlogica bracht uiteenlopende vormen van commodificatie van de stad voort die de meest kwetsbare mensen nog meer uitsluiten. “Uw stad is verkocht”, een oude slogan van BRAL, is nog steeds relevant. Geconfronteerd met deze situatie, mobiliseren en experimenteren burgers met nieuwe manieren om "de stad te maken".

Inhoudstafel

  • Voorwoord - Verkenning van de collectieve stad "A la rencontre des projets de Montréal"
  • Gestion en commun oui, mais concrètement ? 
  • Een terrein als common. Twee buren in gesprek 
  • Collaboratief ondernemen: productie en commons 
  • Après-propos - Déplacer son regard, pour mieux s’interroger 
  • Onze referenties voor Montréal, Brussel en Luik

Interesse in de publicatie? 

Maak je lid van BRAL door 25 euro te storten op de rekening BE74 5230 8083 3007 en je ontvangt zo spoedig mogelijk de publicatie .

Meer info >>>

Samenwerking Stadsontwikkeling