Documentatie

BOZAR | Paul Dujardin: ‘Ik ben een beetje Europa in Bozar’ (Brussel Deze Week)

Paul Dujardin is begonnen aan zijn derde periode aan het hoofd van BOZAR. Tijdens zijn eerste mandaat zette hij in op de renovatie van het gebouw, zijn tweede mandaat werd overschaduwd door de financiële crisis. Nu richt hij zich op Europa.


Hieronder twee stukken uit het interview:
We hebben gekeken waar Bozar binnen het Belgische model met het federale niveau en de gemeenschappen en gewesten een verhaal kon brengen. Niet vanuit de benadering van Frie Leysen (stichter van het Kunstenfestivaldesarts, red.) die twintig jaar geleden klaagde: ‘Brussel, dat is de stad, de gemeenten, het gewest, de gemeenschappen... Met wie moet ik niet allemaal spreken.” De stad is inderdaad complex, maar in het buitenland is de situatie dikwijls nog veel erger, kijk maar naar Los Angeles of Beiroet.

Ik ben een beetje Europa in Bozar. Ik zit in Brussel met 250 partners, van het Klarafestival tot Europalia. En niemand van die partners kan het nog alleen zonder Bozar, no way. Bozar zonder hen trouwens ook niet. Wij hebben elkaar nodig. Als er nog kwaliteitsvol Europees theater in Brussel moet komen, dan kunnen Théâtre National, KVS en Bozar maar beter samenwerken, anders lukt het niet financieel. Dat is wat de crisis ons geleerd heeft, samenzitten en onze ego’s dimmen.

Lees het volledige interview 'Paul Dujardin: 'Ik ben een beetje Europa in Bozar'', Brussel Deze Week, vrijdag 11 april 2014.

Artistieke & culturele sector Europa