Agenda

Centre Vidéo de Bruxelles, LaVallée & Smart | YEAD | Richting andere economische modellen in de culturele sector?

Het zelf uitzoeken, DIT (Do It Together), Incubators, ... Richting andere economische modellen in de culturele sector? YEAD is een Europees samenwerkingsproject rond de banden tussen jeugd, diversiteit en culturele instituten, in zes landen van West-Europa sinds 2015.

De belangrijkste doelgroep van dit project zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar: zij vormen vandaag het jongste deel van de werkkrachten, ook in de cultuursector, en het lijkt dan ook erg relevant om de perceptie en praktijken van die 'uitgebreide jeugd' beter te begrijpen in relatie tot de economische omstandigheden. Hoe kunnen we beter begrijpen hoe hun modellen onze verbeelding van de stad beïnvloeden, in een context waarin de creatieve en culturele industrieën de nieuwe standaard vormen voor Europese economische ontwikkeling? In de eerste plaats gebaseerd op een economische uitbuiting van de cultuur voor de potentiële 'aantrekking' die ze creëert, veranderen de logica van deze modellen de aanpak en de organisatie van het culturele werk en creëren ze onzekerheid voor de spelers. Maar het lijkt erop dat de spelers hun eigen creatieve antwoorden ontwikkelen op deze context, door zich noties eigen te maken als solidaire en samenwerkingseconomieën, of andere zelfvoorzienende mechanisme.

PROGRAMMA
9:00 - Onthaal - Koffie
9:20 - Ontvangstwoord
9:30 - Muriel Sacco (Doctor in politieke en sociale wetenschappen ULB)
Brusselse jeugd: tussen diversiteit en precariteit
10:00 - François Rinschbergh (Onderzoeker in sociologie aan de Université Saint-Louis)
Les "débrouilles" de la ville créative d'en bas: des pratiques sous le radar des politiques
10:30 - Pauze
11:00 - Rondetafel SMart - Sébastien Paul (directeur développement SMart), Pierre Pevée (LaVallée manager)
La régulation de la vie des artistes par les tiers-lieux + table ronde avec des résidents de LaVallée
12:00 - Pour une approche de la culture comme "commun" - intervention sous réserve de confirmation
12:30 - Gesprek met de zaal
13:00 - Lunch


Deze (Franstalige) middag wordt georganiseerd door het Centre Vidéo De Bruxelles, in samenwerking met LaVallée en Smart, in het kader van YEAD (Young Cultural European Audience Development). Het is een vervolg op een middag georganiseerd in 2017 in WIELS genaamd "Jeunesse – Diversité – Lieux culturels : Quelles relations pour quelle culture" en een reflectiedag in maart 2019 getiteld "L'approche décoloniale: Quelles perspectives pour des institutions culturelles représentatives de toutes les diversités?"

YEAD is de samenwerking tussen zes West-Europese socio-culturele organisaties die werken rond de banden tussen jeugd, diversiteit en culturele instituten. Voor meer info: www.yead.eu 

Artistieke & culturele sector Economie

Praktische info

30 apr. 2019

Mardi/dinsdag 30/04/19

9h - 14h

LaVallée (39 rue Adolphe Lavalléestraat, 1080 Molenbeek-Saint-Jean)

Gratuit/gratis