Agenda

SOTA | Open meeting | Setting the agenda

State of the Arts nodigt iedereen uit om mee te denken over hun toekomst. Welke gemeenschappelijke (politieke) agenda kunnen of moeten ze als community van kunstenaars en cultuurwerkers samen verdedigen? Ze bijten de spits af met een online open bijeenkomst.


[Onderstaande oproep werd rechtstreeks overgenomen van de communicatie van State of the Arts.]

"We waren met velen die laatste zondag van 2021. De snelheid waarmee de sector zich mobiliseerde, was indrukwekkend. De al even snelle reactie van de politiek, die na alle protesten opeens niets meer van hun beslissing wilde weten, was gênant. En hoe deze beslissing niet veel later door de Raad van State van tafel werd geveegd, een sterk staaltje democratie. 

Maar hoezeer het actievoeren ons ook in het bloed zit… Zijn er geen manieren om de politiek wat vroeger af te zijn? Kunnen we de rollen omdraaien en zélf bepalen hoe onze agenda er uit zou moeten zien? Om dan onze ideeën en visies vanuit gedragen meerstemmigheid pro-actief op de politieke te agenda zetten?

Wij denken dat dat kan. Samen met jullie."

SOTA OPEN MEETING #01: Setting The Agenda  

Welke gemeenschappelijke (politieke) agenda zou State of the Arts dit jaar als community van kunstenaars en cultuurwerkers samen kunnen of moeten verdedigen? 

Ze doen zelf alvast een voorstel:  

  • Fair Practice iedereen heeft er nu wel de mond van vol, maar hoe zorgen we dat Fair Practice een échte praktijk wordt en geen lege doos? Wat zijn onze minimale eisen beyond Fair Pay? Hoe bewaken we dat structureel gesubsidieerde kunstenorganisaties hun beloftes ook echt toepassen? 
  • Cultuurbeleid Welke drie wensen zou jij hebben voor een beter cultuurbeleid, ook in tijden van corona? Wat moeten wij als kunstenaars verdedigen bij onze minister van cultuur? Kunnen wij ons ook één centraal cultuurbeleid voor België voorstellen? En zou ons dat eventueel ook wat dichterbij elkaar brengen?
  • Zelforganisatie Hoe kunnen we ons als kunstenaars en cultuurwerkers beter organiseren? Hoe kunnen we onze diversiteit verbinden tot een collectieve stem, waarin onze meerstemmigheid toch doorklinkt? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat de ‘wij’ ook een echte ‘wij’ wordt, tot een breed en inclusief platform? Tijd voor een grondige herschikking van het begrip ‘representatie’ in het veld. 
  • Puntje varia Wat kunnen we gewoon onder elkaar uit de grond stampen, zonder dat we daarvoor toestemming moeten vragen van de politiek? Wat ligt ons op het hart waar nooit iemand aan denkt? Out of the box, in de grote hoed!

Stuur ze gerust op voorhand jouw (andere) ideeën al door naar info@state-of-the-arts.net

Niets is verplicht, maar even laten weten dat je erbij bent is altijd handig via bovenstaand mailadres!

Artistieke & culturele sector Beleid Samenwerking

Praktische info

17 jan. 2022

Maandag 17/01/2022

19u-21u

Online

ZOOMLINK >>> 

Meeting ID: 841 0416 7386

Passcode: 084696