Agenda

RITCS & STEPP | Veiligheidspaspoort: werken aan een veilige podium- en eventsector

Werken in de podium- en eventsector is niet zonder risico. Daarom lanceren het RITCS en STEPP een veiligheidspaspoort en een toolbox voor preventieadviseurs.


Het Sociaal Fonds Podiumkunsten, STEPP en RITCS lanceren eerst en vooral het veiligheidspaspoort. Met dit certificaat bieden ze werkgevers in de sector de garantie dat hun medewerkers de basiscompetenties rond veilig werken in de sector onder de knie hebben. Daarnaast is er aan een update gewerkt van ARIANE: een toolbox voor preventieadviseurs.  Die heeft een eigen website gekregen.

In de podium- en eventsector werken technici in heel verscheiden statuten samen, waarbij ze vaak ook maar tijdelijke opdrachten vervullen. Soms zijn de technici vertrouwd met hun werkomgeving, maar soms zijn ze er gewoon te gast, vb. als ze op tournee zijn. Dat verloopt meestal zonder problemen, maar als er ongevallen voorvallen, zijn ze vaak ernstig. Voor opdrachtgevers en werkgevers is het niet altijd zo duidelijk of de mensen die op hun werkvloer rondlopen ook veilig werken. Met het veiligheidspaspoort willen RITCS en STEPP daaraan tegemoet komen. Het paspoort bestaat uit drie onderdelen: er is een digitaal leertraject, een schriftelijke examen en een praktijkexamen. Het goed doorlopen hiervan levert het certificaat op. 

Het certificaat bouwt verder op een eerder Europees project, ETTE, dat tien essentiële veiligheidscompetenties definieerde die binnen verschillende Europese landen  (Nederland, Duitsland, Finland, Zweden,...) gedeeld worden. Bedoeling is dan ook dat het certificaat in elk van de deelnemende landen erkend wordt en dat technici op die manier gemakkelijker binnen Europa kunnen gaan werken. 

Vanaf donderdag 1 juni stellen RITCS en STEPP het leerplatform om het certificaat te behalen open voor alle geïnteresseerden. In de zomer zal het theoretische examen mogelijk zijn. Toegang tot beide is gratis. Dit najaar start met het praktijkexamen. 

Het Sociaal Fonds Podiumkunsten stelt daarnaast ook graag het gloednieuwe ARIANE platform voor: een gloednieuwe website die de toolbox rond preventiebeleid volledig doorzoekbaar maakt. Hierdoor kunnen preventieadviseurs binnen de sector vlotter (samen)werken rond veiligheid en welzijn in de podium- en eventsector.

Culturele infrastructuur

Praktische info

01 jun. 2023

Wanneer? donderdag 1 juni vanaf 15u

Waar? BRONKS - Grote Zaal, Varkensmarkt 15-17, 1000 Brussel

Inschrijven