Agenda

Présence et Action Culturelles | Université de Printemps - Kritische reflecties over de opkomst van managementpraktijken ​​en collectieve intelligentie in het culturele en sociale veld

De opleiding van Peuple et Culture vzw en Présence et Action Culturelles vormt een reflectie op de nieuwe vormen van managementpraktijk bij sociale en culturele actoren.

Sinds enkele jaren zijn we getuige van de verspreiding van nieuwe instrumenten binnen verenigingen die de titel 'collectieve intelligentie' claimen. Deze tools definiëren nieuwe methoden van besluitvorming die willen breken met de oude associatieve cultuur om te handelen in een steeds complexere wereld. In de context van de huidige diepgaande veranderingen, is innovatie aantrekkelijk. Zou het niet gepast zijn om de redenen in vraag te stellen die de sociaal-culturele sector ertoe aanzetten om deze instrumenten van collectieve intelligentie te gebruiken, aangezien er zeer uiteenlopende opvattingen en praktijken over dit concept bestaan?

Actoren uit het werkveld zullen getuigen van hun ervaringen met tools voor collectieve intelligentie: 
Christian Draguet, gedelegeerde van CGSP, zal vertellen over de invloed van deze praktijken op het functioneren van de FOD Sociale Zekerheid.
Lionel Lardinois, docent, zal inzicht geven in een reflectie die momenteel wordt geleid door de CEMEA over het emancipatorische doel van actieve pedagogiek.
Olivia Szwarcburt, coördinator, zal getuigen van de praktijk van deze vormen van collectieve intelligentie binnen haar vereniging, Rencontre des Continents.
Edith Wustefeld, Facilitator in collectieve intelligentie bij Collectiv-a, zal haar perspectief als coach delen.

Met academische experts die het proces van reflectie en collectieve analyse nieuw leven zullen inblazen:
Thibault Le Texier, econoom, onderzoeker in sociale wetenschappen verbonden aan de universiteit van Nice, benadert bestuurlijke rationaliteit vanuit het perspectief van de politieke filosofie door te laten zien hoe de overheid van individuen ten dienste staat van het bedrijf, een fundamentele instelling van de kapitalistische maatschappij.
Guillermo Kozlowski, filosoof, van het Collectif Formation Société, die zich bezighoudt met een radicale kritiek op neomanagement, zal proberen aan te tonen hoe deze vorm van bestuurlijke controle verband houdt met de opkomst van de actieve sociale staat.
Julien Charles, doctor in sociale wetenschappen - EHESS & UCL, zal zich bezighouden met participatie (zelfmanagement, participatief management, burgerparticipatie en empowerment) om er de democratische beloftes, de uitvoeringsvoorwaarden maar ook de beperkingen van te benadrukken .

Dit seminarie gaat niet over experimenteren en is niet gericht op het verwerven van collectieve intelligentietools. Ervaring met deze tools is niet vereist om aan het seminarie deel te kunnen nemen.

Samenwerking

Praktische info

22 mrt. 2019
-
24 mrt. 2019

22>24/03/19

@ Auberge Jacques Brel (Rue de la Sablonnière/Zavelput 30 - 1000 Bruxelles)

Meer informatie [FR] - Inscription/inschrijving >>>