Agenda

La Bellone | Pouvoirs et Dérives II | Hogescholen in podiumkunsten, plekken van preventie en inclusie

Nadat seksuele intimidatie en machtsmisbruik in november 2017 werden aangeklaagd, werd de cyclus Pouvoirs & Dérives gecreëerd om de tijd te nemen voor een collectieve en constructieve reflectie over het uitoefenen en uitvoeren van macht in de podiumkunstensector en de misstanden die daaruit groeien. Die eerste serie ontmoetingen opende de dialoog rond een problematiek die lang taboe bleef en bracht een reflectie op gang die volgehouden en verder uitgewerkt dient te worden in nieuwe concrete maatregelen. Een tweede ontmoetingsreeks wordt dan ook georganiseerd op maandag 29 en dinsdag 30 april in La Bellone.

In die tweede fase wordt de notie van veilige praktijken - gaande van de kunstschool tot de professionele praktijk - in vraag gesteld. Er wordt gekeken naar de podiumkunsthogescholen in de Federatie Wallonië-Brussel en er wordt stilgestaan bij hun pedagogische en artistieke kaders. Scholen reproduceren vaak vormen van machtsmisbruik uit onze samenleving en ontsnappen niet aan de patriarchale hegemonie waaronder de meerderheid van de bevolking leeft.

Om deze reflectie collectief te maken, worden er verschillende betrokken spelers uitgenodigd: kunstschooldirecteurs, docenten, regisseurs, jonge gediplomeerden en studenten. Tijdens deze twee dagen zal het erom gaan om te kijken hoe deze problematiek bekeken en aangepakt wordt in de kunstscholen in onze regio.

Volledig programma [FR] >>>

Artistieke & culturele sector

Praktische info

29 apr. 2019
-
30 apr. 2019

Lundi/maandag 29/04/19 et/en mardi/dinsdag 30/04/19

9:00 - 17:30

@ La Bellone (Rue de Flandre / Vlaamse Steenweg 46, 1000)