Agenda

IRIB & FéBUL | Conferentie | Tijdelijke bezetting: stand van zaken & perspectieven

Het Institut de Recherches Interdisciplinaires de Bruxelles (IRIB) en de Fédération Bruxelloise de l’Union pour le Logement (FéBUL) organiseren op 28 januari een conferentie rond tijdelijke bezetting in de Université Saint-Louis - Bruxelles

Momenteel floreert de tijdelijke bezetting van leegstaande gebouwen in Brussel en wordt er aan diezelfde term een veelheid aan invullingen gegeven. Er is veel veranderd sinds de eerste krakers en tijdelijke bezetting is steeds meer geëvolueerd naar een institutioneel instrument om een leegstaand gebouw een nieuwe functie te geven in afwachting van de renovatie of de permanente herbestemming.

Die evolutie roept echter ook vragen op: op juridisch vlak (welke normen moeten er gerespecteerd worden? Met welke stedenbouwkundige vergunning?), op sociologisch vlak (hoe moet een project idealiter worden opgezet, hoe wordt een collectief gesmeed?), op ethisch vlak (moeten alle vormen van invulling worden aangemoedigd?), op politiek vlak, enz. De antwoorden op deze vragen hangen af van de verdere ontwikkeling van het fenomeen, dat in 2020 op een kruispunt komt te staan.

Programma >>>

Artistieke & culturele sector Culturele infrastructuur

Praktische info

28 jan. 2020

Mardi / Dinsdag 28/01/2020

9:00 - 17:00 

@ Université Saint-Louis - Bruxelles (Kruidtuinlaan 43 boulevard du Jardin botanique, 1000 BXL)

Auditoire / Auditorium 1 (2e étage / verdieping)

Gratis maar verplichte inschrijving >>>