Expanded practices: groupe de travail arts de la scène

Kunstenpunt invite les artistes et les travailleur·euses artistiques du secteur des arts de la scène au groupe de travail Expanded Practices.

[Ce groupe de travail se déroulera en néerlandais]

Expanded Practices

Voor deze sessies zoeken we organisaties, kunstwerkers en kunstenaars die de podiumsector op een andere manier proberen benaderen. Praktijken die net anders kijken naar de bestaande structuren en dynamieken binnen ons veld, en plaats proberen te maken voor nieuwe manieren van werken en ontwikkelen.

Expanded Practices focust op de kennisdeling van deze praktijken: over drie sessies stimuleren we good practices en tekenen we concrete stappen uit om met de brede podiumsector te delen.

Hoe bouwen we ethische vormen van samenwerking op – zowel voor als achter de schermen, van conceptuele tot praktische functies? Hoe ziet een duurzame (inter)nationale werkrelatie en uitwisseling eruit? Hoe creëren we meerstemmige praktijken en werkmethodieken? En hoe versterken we een artistiek veld dat focust op creatieve ontwikkeling in plaats van productgeoriënteerde dynamieken?

Wil jij mee nadenken over bovenstaande vragen, herken je jouw werking hierin of ben je geïnteresseerd in hoe je zo’n praktijk verder kan ontwikkelen? Schrijf je in en ga samen met ons aan de slag.

Meer informatie en inschrijven

Voor wie?

Alle posities en disciplines binnen de podiumkunsten zijn welkom.

De praktijkgemeenschap is gelimiteerd tot 20 deelnemers, die de drie sessies bijwonen.

Programma

Tijdens deze sessies gaan we aan de slag met de noden en interesses van de deelnemers, en werken we samen naar enkele doelstellingen:

  • Sessie #1 – stand van zaken: welke praktijken bestaan er, welke good practices kunnen we stimuleren? Wat zijn de praktische uitdagingen en noden?
  • Sessie #2 – utopie als realiteit: wat is onze wens voor de podiumsector? Wat is het droomscenario dat we willen bereiken, en hoe doen we dat? Waar liggen onze verantwoordelijkheden, inidividueel en als sector, en wat is de verantwoordelijkheid van de overheid?
  • Sessie #3 – concrete stappen voor de toekomst: in de laatste sessie proberen we concrete lijnen uit te bouwen. Hoe geven de besproken thema’s door aan de sector?

Praktisch

Sessie #1: 23 april, wpZimmer (Gasstraat 90, 2060 Antwerpen)
Sessie #2: 23 september, Gent (locatie tbc)
Sessie #3: 2 december, Brussel (locatie tbc)

De sessies vinden telkens plaats van 10:00 tot 16:00, inclusief een vegetarische lunch. De voertaal is Nederlands en/of Engels, en is afhankelijk van de deelnemers. Geef in het inschrijfformulier mee in welke talen je comfortabel bent.

Voor freelance kunstenaars (die niet op de payroll staan van een kunstenorganisatie en voor wie deelname dus onbezoldigd is) voorziet Kunstenpunt een vrijwilligersvergoeding voor je deelname en een terugbetaling van je reiskosten.

20 deelnemers

We organiseren deze sessies met 20 deelnemers. De oproep staat open voor iedereen die actief is binnen de podiumkunsten, ongeacht functie of discipline.

Als we meer dan 20 aanmeldingen ontvangen, maken we een selectie met een vertegenwoordiging van verschillende profielen en disciplines. Daarom vragen we in het aanmeldingsformulier naar je motivatie, ervaring en interesse rond het onderwerp.

Deze selectie wordt gemaakt door twee collega’s van Kunstenpunt: Julia Reist ((inter)nationale sectorondersteuning en promotie podiumkunsten) en Sofie Joye (vernieuwing en ontwikkeling vanuit expertise podiumkunsten). Zij worden hierin bijgestaan door een externe collega, en nemen ten laatste op 10 april contact op met de deelnemers.

Inschrijven

Herken jij jouw werking in bovenstaande tekst, of ben je geïnteresseerd in hoe je zo’n praktijk verder kan ontwikkelen?

Schrijf je dan in en ga samen met ons aan de slag via de knop rechtsboven. Deadline: 9 april om 12:00.

Contenu lié (par thématique)

Learning lab – mai 2025

[Cette formation se déroulera en néerlandais] Wat is een Learning lab? Dat is een 3-daagse, praktische training die begeleid wordt door Jorn…

Formation « Faire face à la polarisation »

[Cette formation se déroule en néerlandais] In onze gepolariseerde samenleving is het niet altijd gemakkelijk om verbinding te vinden. Een…

Rejoignez l’aventure onirique de la Zinneke Parade 2026 !

Vous avez une idée ? Un projet ? Surtout, une envie de participer ? Thème de cette édition : RÊVE…

Résidence scientifique ISELP

Par ce programme, l’Institut encourage la recherche, sans but prédéterminé, approfondissant un ou plusieurs aspects de la culture artistique contemporaine….

La culture, un rempart démocratique nécessaire contre les régimes autoritaires

Ci-dessous la carte blanche de la FESEFA (la Fédération des Employeurs des Secteurs de l’Éducation permanente et de la Formation…

Subventions Image de Bruxelles 2025 : les incertitudes persistent

La situation de 2024 se répète Le blocage politique à Bruxelles entraîne à nouveau des retards importants dans l’octroi des…